Mennyibe kerül manapság egy kulcsrakész ház?

Napjainkban egyre többen választják a kulcsrakész házakat, hiszen amellett, hogy gyorsabban elkészülnek, gazdaságosabbak és sok esetben energiahatékonyabbak is. Ez lehet SIP panelből gyártott típus, amely esetében hagyományosan két réteg OSB közé kerül egyfajta ragasztásos eljárással a szigetelő anyag. Ez lehet PUR, EPS, valamint XPS egyaránt.

De vajon tényleg megéri ezt a típust választani? Nem túl magasak a költségek? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük meg a válaszokat!

A SIP panel rendszer előnyei

A komplett rendszer biztosító cégek lehetőséget adnak arra, hogy tényleg pár héten belül kulcsrakész házat kaphasson a család. Mind a padlóról, mind a tetőről, mind a falakról gondoskodnak, így nekünk már csak a költözéssel kell foglalkozni. A rendszer gyors, fejlett tűzvédelemmel rendelkezik, emellett energiahatékony, erős és ütésálló.

Fokozott hő-, valamint hangszigetelés jellemzi, nem utolsó sorban időjárásálló építési módot garantál. A panelek használhatóak főfal, válaszfal, födém, illetve tetőpanel esetében egyaránt. Az alapozáshoz szimpla betonalapra, pontalapra, vagy talajcsavaros alapra van szükség.

A kulcsrakész házak sincsenek tehát túlbonyolítva, ráadásul nem kell éveket várni a tervezőre, kivitelezőre és az anyagokra. Mindezek mellett ráadásul egy téglából és egy SIP panelből készült ingatlan esetében jóval nagyobb lesz a belső tér, hiszen maga az anyag sem annyira vastag.

Egy 64 m2-es bruttó alapterület esetén a hasznos alapterület nagysága tehát a két falszerkezet esetén nem egyezik meg. Egy SIP panelből készült ház esetén 8,43 m2-rel nagyobb lesz ez a méret, mint egy téglából épült ingatlan esetében. Ez egy félszobának, fürdőszobának, tárolónak, konyhának felel meg.

Mitől ilyen kedvező az ára?

A rendszer jobb építési módot garantál a klasszikus megoldásokhoz képest. Azért olcsóbb, mert előre gyártható és gyorsan beépíthető anyagból készül. Az időjárásálló POR szigetelés erős, szilárd, ellenáll a tűznek és egyéb mechanikai behatásoknak. A szigetelési értékük kiváló, az energiahatékonyságuk példátlan, így még ha az építés nem is lenne olcsóbb, mint egy tégla háznál, a fenntartása jóval kevesebbe kerül.

Variosip 50 típusterv

Variosip 50 típusterv: Típustervek

Számolni kell azzal, hogy az építés során szinte alig keletkezik hulladék, így rengeteg pénz marad az ember tárcájában amiatt, hogy a törmeléket nem kell hulladéklerakóba vitetni. Ez sokszor több százezer forintba is kerülhet, nem beszélve arról, hogy így az udvar sem néz ki úgy, mintha bomba robbant volna.

Mitől függ a kulcsrakész ház ára?

Hozzá kell tenni, hogy nem mindegy, hogy milyen típusú, nagyságú, valamint anyagú épületről van szó. A SIP panel ára kedvezőbb, mint néhány másik megoldás, viszont itt is nagy lehet az eltérés, hiszen nem ugyanannyiba kerül egy 40 és egy 80 m2-es ingatlan.

Mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot a céggel, hogy ajánlatot kérjünk, így jobban látjuk majd, hogy az egyes extrák, kiegészítők mennyibe kerülnek az építkezés során. Viszont az biztos, hogy mindegy mekkora házat szeretnénk, azzal garantáltan jobban járunk, ha ezt az építészeti megoldást választjuk.

Mivel gyorsan elkészül, olcsóbb, nem kell hónapokat várni a szakemberekre, akik kétszer annyi idő alatt végeznek el egy-egy feladatot, mint a SIP rendszer hozzáértői. Emellett számolni kell azzal, hogy itt nagyobb a rugalmasság, hiszen szükség esetén még közben is variálhatjuk, hogy az egyes válaszfalak hova kerüljenek.

A későbbiek folyamán könnyebben bővíthető, átalakítható, mint egy téglából készült ingatlan.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is