Rezsimentes családi ház. Tényleg létezik?

Aki manapság azzal dobálózik, hogy nem kell rezsit fizetnie, azt azonnal kérdőre vonják. Pedig léteznek olyan családi házak, ahol szinte semmilyen költsége nincs sem az áramnak, sem pedig a víznek vagy éppen a fűtésnek.

A SIP panelből készült ingatlanok ugyanis sokszor olyan környezetbarát technológiával készülnek, hogy ezekkel többé már nem kell számolni.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit is jelent ez pontosan.

Tényleg létezik rezsimentes ház?

Valószínűleg mindenki azt gondolja magában, hogy nincs olyan épület, aminek ne lenne valamennyi rezsije. Pedig tudatos tervezéssel és valamennyivel több befektetéssel ez bárki számára elérhető. Az egyik ilyen a passzív ház, bár itt a legtöbb esetben az ablakokat nem lehet nyitni és sokan nem akarnak így élni. Másik megoldás a könnyűszerkezetes ingatlan, ahol aztán szabad kezet kaphatunk.

Az első lépés kétségkívül a jó hőszigetelés elérése. Ha ez nem tökéletes, akkor felesleges álmodni a rezsimentes házról. A mai elvárások alapján minimum 15-20 cm homlokzati szigeteléssel kell számolni. A födém esetén ez az érték 30-40 cm között alakul, míg az aljzati hőszigetelés kapcsán minimum 10 cm-re lesz szükség. Ami a nyílászárókat illeti, itt legalább 3 rétegű üvegezés az elvárt manapság. Bár még ez sem elég ahhoz, hogy ne kelljen áramot vagy fűtést fizetni.

Napelem és elektromos fűtés

Téves gondolat, hogy az elektromos megoldás mindig drágább a gáznál. Ha például sikerül úgy megvalósítani a terveket, hogy a házra napelem kerül, akkor bizony ennek köszönhetően örökre elfelejthetjük az áramszámlát, ezzel együtt a fűtésért sem kell fizetni. Jelenlegi helyzetben az energia olcsóbb mint a gáz, de mi van akkor, ha már ez sem számít?

Tudniillik a napelemmel nemcsak az otthoni gépeket üzemeltethetjük, hiszen így villanybojler esetében mindig lesz ingyen meleg víz. Más kérdés, hogy a víz honnan érkezik. Vannak megoldások, mint például egy kút, ami miatt ezért sem kell többet kiadni. Bár az is igaz, hogy a vízdíj általában töredéke az áramnak és a fűtésnek. Így viszont mér nem lehet azt mondani, hogy semmit sem kell fizetni havi szinten.

Hogyan valósítható meg a 0 forintos rezsi?

De most tényleg térjünk át arra, hogyan lehetséges mindez. Az első, hogy már maga a tervezési folyamat is logikus. Jó a tájolás és az árnyékvetés, amik ugyanis mind hatással lehetnek a hőmegtartásra, valamint a világosságra egyaránt.

Emellé jön a tökéletesen hőszigetelt épület, ami nélkül esélytelen rezsimentessé tenni az épületet. Jó megoldás továbbá az elektromos padlófűtés, a fűtőfilm, valamint a fűtőszőnyeg alkalmazása. Ezek alacsony hőmérsékleten üzemelnek, ezért nem keverik meg a port a lakásban. Kizárólag lokálisan fűtik a szobát és termelik a hőt.

A tervezés folyamata kitér olyan dolgokra is, mint a meleg víz előállítása, amit a legjobb bojlerrel megvalósítani. Így a napelem, ami várhatóan majd felkerül a házra, ingyen áramot biztosít ehhez. A tapasztalatok alapján egy 100 m2-es ingatlan esetében 3 kWp panel szükséges, hogy valóban lenullázzuk a villanyszámlát. A gépészeti költség nagyjából 3-3,5 millió forint körül alakul, de a mai árakat tekintve ez szinte napról-napra változik.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is