Tégla vagy SIP panel

Ki ne szeretne gyorsan szép, tartós, biztonságos otthont magának, ami lehetőleg nem is kerül egy fél vagyonba. Tény, hogy a téglának megvannak a maga előnyei, nem véletlenül használjuk ezt az építőanyagot már évtizedek óta.

Bár az is igaz, hogy manapság egyre többen gondolkodnak el a SIP paneles megoldáson, hiszen gyorsan és költséghatékonyan valósítható meg az, amire régóta vágyunk.

Ebben a cikkben arról számolunk be részletesebben, hogy a mostani helyzetben a tégla vagy a SIP panel éri meg jobban.

Olcsó és gyors építkezés? Lehetséges!

Hazánkban, ha valaki házat épít, akkor elsőre biztosan a tégla építésű változatra gondol. A magyar ingatlanok nagy része ezzel a technológiával készül, nem véletlen, hiszen tartós és időtálló. A modern technikának hála azonban már számos egyéb lehetőségünk van arra, hogy más megoldásban gondolkodjunk.

Pontos adatok nincsenek azzal kapcsolatban, hogy itthon milyen arányban építenek könnyűszerkezetes SIP házakat, de elnézve a fővárost és annak agglomerációját, egyre több hasonló típusú ház épül.
A becslések szerint a jelenleg készülőben lévő ingatlanok 30%-a ebből az építőanyagból készül. Nem csoda, ugyanis ez a megoldás nemcsak költséghatékony, hanem gyorsabb is, így nem kell éveket várni arra, hogy minden szakember elvégezzen a munkával. Ennek hála akár fél év alatt kulcsrakész házat kaphatunk, amibe azonnal be is lehet költözni.

Hasonlóságok és különbségek

A tégla és a SIP között több alapvető eltérés van, bár azért nem mindenben akkora a különbség. Az egyik fontos szempont a teherhordó elem fajtája. Az építéstechnológiai szempontból a két építési mód között ez az egyik legnagyobb különbség.

A falas szerkezetben a terhet a fő- és a teherhordó falak viselik. Ezzel szemben a könnyűszerkezetes házak esetében az épület váza hordja ezt, a falak csupán a teret választják el egymástól.

Nagy különbség továbbá a kivitelezés időtartama. Amíg egy téglából készült házhoz sokszor 2-3 évre van szükség, addig egy SIP panelből gyártott változat esetében a legtöbb esetben 3-6 hónap is elegendő lehet. Ha tehát valaki gyorsan szeretne olyan házba költözni, amit megálmodott, akkor mindenképpen érdemes könnyűszerkezetes megoldást választani.

De miért van ekkora különbség a kivitelezés idejében?

Amíg egy SIP panelből összerakott háznál szárazépítés zajlik, tehát a szerkezeti elemeket egyszerűen csak össze kell csavarozni, addig egy tégla kapcsán a szerkezet egy része, valamint a födém sok esetben vasbetonból készül. Ez a munkafolyamat pedig igencsak időigényes, tekintve, hogy itt a száradásra is várni kell.

A kivitelezés ideje tehát a várakozások miatt eltér egymástól, ami nagy hatással van az építőanyagok költségére, illetve az építkezés munkaerő igényére egyaránt. Amíg egy könnyűszerkezetes ingatlannál az építőelemek előre le vannak gyártva, addig a téglához folyamatosan vásárolni kell az anyagokat. A mostani árváltozások mellett pedig ez nagymértékben befolyásolja az árakat, hiszen pár hét alatt az egyes alapanyagok akár kétszer többe kerülhetnek a korábbi árhoz képest. Sokkal nehezebb tehát kikalkulálni a szükséges összeget.

Tervezésbeli eltérések

Fontos kiemelni azt is, hogy amíg egy tégla falazat alkalmas pontszerű teher felvételére, addig a fa burkolatba fúrt csavarok egy esetleges nagyobb terhelés miatt könnyedén kiszakadhatnak. Ezáltal a SIP esetében külön hátszerkezetre van szükség, nem árt előre tudni, hova kerül a mosdó, a bojler, valamint a szekrények.

Bár tény, hogy mivel ezzel a technológiával gyorsabban megvalósul álmaink otthona, így talán senki sem zavar, ha már előre kijelölésre kerülnek ezek a pontok. Főleg, hogy ebben az esetben a vezetékek nagy részét vésés nélkül lehet áthúzni a falakban, amivel sok időt és pénzt spórolhatunk meg.

A későbbi meghibásodások esetében is jóval könnyebb a paneles megoldást variálni, mint a téglát, ahol sok esetben félig szét kell bontani a házat, hogy a csövekhez hozzá lehessen férni.

Elmondható tehát, hogy a könnyűszerkezetes építési mód hatékonyabban bánik az erőforrásokkal. Kevesebb anyagra, munkaerőre és időre van szükség ahhoz, hogy a család végre beköltözhessen az új otthonába.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is