Mit is jelent valójában a kulcsrakész ház?

Manapság szinte minden lakberendezéssel, építkezéssel, otthonnal, generálkivitelezéssel foglalkozó weboldalon olvashatunk a kulcsrakész házakról. Persze mint fogalom, kevesen vannak tisztában ennek jelentésével, hiszen sok esetben nem ugyanazt jelenti.

A legtöbb cég ugyanis más és más módszereket alkalmaz, más szolgáltatásokat sorol ide. A kulcsrakész ház szerkezetileg készen van, így a burkolat mellett készen van a szigetelés, a festés, valamint a vízelvezetés.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan a kulcsrakész ház, kinek érdemes ezt választania.

A mai otthonok

Napjainkban egyre többen akarnak gyorsan és olcsón építkezni. Ilyenkor az ember azonnal egy generálkivitelezőhöz fordul, ajánlatokat kér és igyekszik úgy dönteni, hogy az tényleg megérje neki. A szakemberek egy része elkezdte ajánlani a kulcsrakész házakat, ami nem véletlen. Bár kevesen tudják, hogy mit is jelent ez a kifejezés, nem is gondolnánk, hogy mennyi otthon épül így jelenleg hazánkban.

A kulcsrakész szó alapvetően azt jelenti, hogy beköltözhető. Legyen szó lakásról vagy házról, bármi készülhet ilyen formában. A legtöbb esetben azonban nincs benne a telek, a lámpatestek, a légkondi, a konyhabútor és egyéb berendezések, redőnyök és különféle kiegészítők ára.

Emellett azzal kapcsolatban is külön meg kell állapodni, hogy milyen egyéb építményeket szeretnénk a ház mellé, esetleg szükség van-e kert rendezésre, kerítésre, hiszen ezek nem tartoznak a alapszolgáltatások közé.

Hogyan zajlik egy kulcsrakész ház átadása?

Első körben egy személye találkozóra kerül sor, amelynek során a kivitelező felméri az igényeket. A telek felmérését követően a hatóságokkal történik egy egyeztetés, hiszen be kell szerezni a tulajdoni lapot és a térképmásolatot. Jöhet a tervezés, az engedélyeztetés, a statikai mérések, a gyártmányterv, illetve az energetikai számítások elkészítése.

Ha minden stimmel, akkor megköthető a szerződés, amiben a fizetés módját, az ütemezést, valamint a határidőket is jelölik. Csak ezt után kezdődhet meg a generálkivitelezés, hogy aztán 6-8 hónapon belül átadható legyen a kulcsrakész ház.

A cégek a készítés során nagy hangsúlyt fektetnek az anyagok minőségére, a jogszabályi környezetre, de persze figyelembe veszik az építtetők kívánságait is. Egy megbízható, több évtizede működő vállalat tökéletes megoldás arra, hogy az építkezés során minden rendben menjen.

Milyen megoldásokkal épülnek kulcsrakész házak?

A legelterjedtebb kétségkívül a SIP panel, amely az egyik leghatékonyabb, leggyorsabb és leggazdaságosabb megoldás jelenleg a piacon. Nagy előnye, hogy nem keletkezik utána hulladék, nem kell azzal foglalkozni, hogy az udvarból elszállíttassuk a törmeléket.

Ennél a típusnál jó módszerek vannak a szigetelésre, a belső elrendezésre egyaránt. Nagyon rugalmasan alakítható, formálható, így tényleg tökéletesen személyre lehet szabni. Persze nagyban függ attól is, hogy mekkora házban gondolkodunk.

Magára az építés idejére nem igazán van hatással, ha 40 vagy, ha 80 m2-es ingatlant szeretnénk, az árat azonban nagyban befolyásolhatja. Persze nem kerül dupla annyiba és még így is jobban megéri, mint a tégla, viszont számolni kell azzal, hogy egy SIP paneles típusnál sem mindegy a méret, illetve a belső elrendezés. Mindenképpen érdemes árajánlatot kérni, így senkit sem érhet meglepetés.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is