Spórolási tippek télre a gáz és áramfogyasztáshoz

A könnyűszerkezes házunkban a  legtöbb forintot fűtésre és vízmelegítésre költjük a hidegebb hónapokban. Ám egy okos stratégiával látványos összeget takaríthatunk meg és ez még a kényelmünk rovására sem megy. Mutatunk néhány praktikus módszert, amellyel csökkenthető a felhasznált gáz és áram mennyisége.

A hőmérséklet szabályozása kulcsfontosságú

A temperáló fűtés alkalmazása egy egyszerű módszer arra, hogy mindig kellemes hőmérsékleten tartsuk a lakást, miközben a gázfelhasználás sem ugrik az egekbe. Lényege, hogy mielőtt elmegyünk otthonról, vegyük lentebb a hőszabályzót (15-16 °C-ra), de ne kapcsoljuk le a fűtést. Így a lakás újbóli felfűtése kevesebb energiát igényel, miután hazaérünk.

Itt kell megemlíteni azt az általános ökölszabályt, ami bármelyik fűtési módszerre igaz: 1 °C hőmérséklet-csökkentéssel kb. 5%-ot tudunk spórolni a fűtési energián.

Gázüzemű központi fűtésnél is több módszerrel csökkenthetjük a kiadásokat. Fontos, hogy a fűtési szezon előtt takaríttassuk ki a berendezést. A poros, kormos kazánok ugyanis nem csak veszélyesek az egészségre nézve, de 10-15%-kal növelhetik a fűtési költségeket is.

Spórolhatunk a fűtésen, ha minden helyiségben külön-külön elhelyezünk egy termosztátot vagy radiátorra szerelhető hőfokszabályozót. Ezek költsége gyorsan megtérülhet. Az éjszakai hőmérsékletet is állítsuk alacsonyabbra, ugyanis kevésbé melegben pihentetőbb az alvás.

Sokan nem tudják, de helyes szellőztetéssel akár 20 százalékot is megtakaríthatunk a fűtésszámlán a könnyűszerkezetes házunkban is. Érdemes kereszthuzatot csinálni és amíg az ablakok, ajtók nyitva vannak, kapcsoljuk ki a fűtést. Néhány perces huzattal a levegő már kicserélődik a lakásban, de a bútorok még nem hűlnek ki. Alapszabály, hogy inkább egy alapos szellőztetés, mint a résnyire folyamatosan nyitva hagyott ablak.

Télen a falak kívülről áthűlnek, így tanácsos a radiátorok mögé tehető hőtükrökkel vagy vastagabb alufóliával megakadályozni, hogy a fűtési hőt elnyelje az épület szerkezete. Ezzel a módszerrel is megtakaríthatunk további 5-6%-ot.

Így lesz kevesebb az áramszámla

Banálisan hangozhat, hogy kapcsoljuk le a világítást azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodik senki, mégis sokan emiatt fizetnek a szükségesnél jóval több áramszámlát. Télen rövidebbek a nappalok, ezért ilyenkor különösen fontos erre odafigyelni.

A legtöbb elektronikus eszköz készenléti módban is pörgeti a villanyórát. Lehet, hogy hónapokig nem használunk bizonyos háztartási gépet, számítástechnikai eszközt, televíziót vagy lámpát, de ha be vannak dugva a konnektorba, ezekért is fizetünk.

És most elárulunk egy titkot, amivel jelentősen csökkenthető az áramra költött összeg. Az éves energiafelhasználás 20-25%-át általában a meleg víz előállítása teszi ki, ezért érdemes átgondolni a fürdőszobai szokásainkat. Egy forró fürdő során például 100-150 liter vizet használunk el, míg egy ellazító, forró zuhany fele-harmadannyi vízből is megoldható. Sokat számít a felhasznált melegvíz hőfoka is. Teljesen felesleges 60-80°C-ra állítani a hőmérsékletet a berendezésünkön, ha úgyis 35-40 fokos vízben fürdünk vagy zuhanyzunk.

Takarékoskodni mindig észszerű döntés, főként akkor, ha ezzel inkább a korábbi pazarlást fogjuk vissza és nem okoz kellemetlenséget a mindennapi életünkben.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is