3-3 szempont, a konyha és a fürdőszoba ideális kialakításához

Könnyűszerkezetes házunk két legforgalmasabb pontja a közösen használt helyiségek közül a konyha és a fürdőszoba. Reggel itt kezdjük a napot és sok esetben lefekvés előtt is itt tartózkodunk legutoljára, mielőtt bevetjük magunkat a hálószobába. Az ideális körülmények megteremtése nem csak praktikussá teszi ezt a két helyiséget, hanem tükrözi egyéni stílusunkat is.

Kész vagy készített konyhabútor

A konyhabútor kiválasztásakor fontos, hogy figyelembe vegyünk a helyiség adottságait, kezdve a mérettel, az ablakok, ajtók elhelyezkedésével, de a lakók egyéni szükségleteit is sorra kell venni. Banálisnak tűnhet, mégis sokan elfeledkeznek ezekről és a bútor beépítésekor szembesülnek a nehézségekkel. Ám, ha nem találjuk az igazit vagy egy valóban egyedi és minden szempontot kielégítő konyhabútor a vágyunk, ezt egy ügyes asztalos mester képes váltani.

Az ideális konyhapult

Könnyűszerkezetes házunkban a konyhapult egyszerre több funkciót is ellát. Itt készülnek elő az alapanyagok, tárolásra is használhatjuk, emiatt fontos, hogy megfelelően nagy legyen, könnyen tisztítható, strapabíró és illeszkedjen a helyiség dizájnjához.

A munkalap készülhet gránitból, kőből, kvarcalapú kompozit felhasználásával, fémből vagy akár betonból is. A lényeg, hogy az igénybevételnek megfelelőt válasszuk és persze azt, amelyik a legjobban tetszik. Egy jó munkalap ugyanis évtizedekig használatban lehet.

Inkább több kicsi, mint egy nagy fényforrás

A mennyezeti lámpák kizárólagossága szerencsére már a múlté, a konyhában is inkább több, kisebb fényforrás megléte az ideális. Ha a legtöbbet használt felületet nem  szeretnénk vagy nem tudjuk az ablak alatt elhelyezni, akkor biztosan szükség lesz egy vagy több, felszerelhető, szakaszosan kapcsolható fényforrásra. Ez nem csak gazdaságosabb használatot garantál, hanem biztosítja az adott terület megfelelő megvilágítását is.

Fürdőszoba: a teljesen fehér csempe már nem divat

A hagyományos sima, fehér csempe helyett ma már számos ízléses burkolat közül válogathatunk. Fa, kő, márvány vagy akár textil mintázatú is lehet, de bátran variálhatjuk a színeket és a méreteket is. A fürdőszoba egy olyan pontja az otthonunknak, ahol ellazulhatunk és feltöltődhetünk, ezért nem szabad túlzsúfolni. A használati eszközöket érdemes stílusos szekrényekben, fiókokban elhelyezni, amely színe illik a falburkolathoz.

Fókuszban a fürdőkád

A lábakon álló kádak is igen népszerűek manapság, a beépített fürdőkádak pedig megszokottak már, de lehetőséget adnak arra is, hogy a színekkel, formákkal, anyagokkal játsszunk. A zuhanykabinok sokfélesége a legkisebb fürdőszobát is irigylésre méltóan stílusossá varázsolják. Az üvegfalú kabin engedi érvényesülni a falburkolatot, de rendkívül elegáns a nyitott, fallal leválasztott változat is a modern fürdőszobákban.

Stílus és formák

Akár szögletes, akár retro, ultramodern vagy handmade mosdót választunk, illeszkednie kell a csap, a tükör és egyéb kiegészítők stílusához. A tükör kardinális kérdés a fürdőszobában. Minél nagyobb, annál inkább bővíti, világosítja a teret. A zöld növények rendkívüli módon feldobhatják a hangulatot a fürdőszobában. Érdemes olyanokat választani, amelyek párás környezetben érzik igazán jól magukat.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is