Mire érdemes figyelni a kamra tervezésével kapcsolatban?

A kamra egy olyan helyiség, aminek minden otthonban helyet kellene kapnia. Ahhoz, hogy az ételeket és az italokat, egyéb élelmiszereket és konyhai eszközöket tárolni tudjunk, szükség van egy tárolóra. Ezáltal nem a konyhában kell mindennek helyet keresni, nem kellenek plusz bútorok és helyek, ahova ezeket eldughatjuk.

Emellett nagy előnye, hogy odabent kellemes hőmérséklet uralkodik, így az ételek kisebb eséllyel romlanak meg a fűtési és a nyári időszakban.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelni, ha kamrát tervezünk otthonra.

Hogyan rendezzük be a kamrát?

A lakás ezen pontja egy olyan hely, ahova mindenféle élelmiszert beteszünk. Tárolhatunk a spájzban tésztát, liszteket, zöldséget, gyümölcsöt, befőtteket, lekvárokat, de sokszor a ritkán használt konyhai eszközök is itt kapnak helyet. Éppen ezért nem mindegy, hogy mekkora, milyen az elrendezése, milyen tárolók, polcok, pakolók kerülnek be.

A kamra sosem egy unalmas és régi dolog, hiszen egy új otthon esetében ugyanúgy szükség van rá, hiszen egy leválasztott tárolót sokkal könnyebb elrejteni, jóval egyszerűbb benne rendet tartani, mintha minden a konyhában lenne. Nem árt azonban, ha nem túl pici, hiszen nemcsak megfordulni akarunk benne, hanem tényleg minden négyzetcentiméterét kihasználni. A kamra berendezése tehát nagyban meghatározza azt, hogy végül mennyi előny származik ennek használatából.

A tervezés lépései

Az ajtó esetében fontos, hogy azt kifelé lehessen nyitni. Ellenkező esetben értékes területet veszünk el a kamrából, így nem árt kifelé nyíló változatban gondolkodni, esetleg tolóajtót vagy harmonikaajtót választani otthonra. Hasonlóan fontos a világítás is, hiszen ha télen, az esti főzések alkalmával is szeretnénk jól látni a bent található élelmiszereket, akkor a fényforrás legyen erős. Ha tehetjük, válasszunk több LED-es lámpát, így biztos nem lesz probléma.

A polcok esetében ne feledkezzünk meg annak anyagáról, valamint méretéről. Biztosítson helyet a konyhai készülékeknek, amiket a spájzban szeretnénk tárolni. Egészítsük ki a kamrát továbbá kihúzható elemekkel, így nem kell a mély polcokon kutakodni. Emellett mindenképpen gondoskodjunk a fűszerek és a borok tárolásáról, amihez remek megoldás egy bortartó. Használhatunk még akasztókat is, amikre mehetnek a kötények vagy éppen a szatyrok.

Egy fából gyártott polc igen kedvező áron szerezhető be, könnyen össze lehet rakni, nem utolsó sorban stabil és modern. Nem árt azonban laminálni őket, hogy hosszú ideig tartósak maradjanak. Amennyiben ez nem megoldás, akkor jó választás még a porszórt fém vagy a tömörfa is.

Hőmérséklet és nedvesség

A legjobb, ha a kamrába is kerül ablak. Ezt egy új építésű ház esetében könnyen meg lehet valósítani, de ha mégsem, akkor mindenképpen ügyeljünk a spájz hőmérsékletére. Az ott tárolt élelmiszerek csak akkor nem romlanak meg, ha nincs bent túl meleg és túl nagy nedvesség. Jó megoldás lehet a szabályozott szellőztetési technológia, amely nemcsak szellőzteti, hanem párátlanítja is a teret. Télen ideális hőmérséklet bent az 5 fok, nyáron pedig a 17, ennél több már veszélyes lehet az ételekre.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is