Kérdések és válaszok: hova és milyen padlót érdemes tenni?

Új otthon, felújítás, esetleg építkezés során fontos kérdés lehet, hogy az egyes helyiségekbe milyen padló kerüljön. Lehet szó hideg- vagy melegburkolatról, parkettáról, járólapról, vinyl padlóról, de számos egyéb lehetőségünk van, amely sokszor megkönnyíti, de néha megnehezíti a választást.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy hova és milyen padlót érdemes tenni. Olyan kérdésekre válaszolunk, amire eddig máshol nem biztos, hogy kapták egyértelmű választ.

Parketta a fürdőszobába?

Manapság igen nagy a verseny a hideg- és a melegburkolatok között, hiszen a határok sok esetben teljesen elmosódtak. A fürdőszobát azonban még mindig a hidegburkolatok uralják, azonban ez nem minden esetben igaz. Aki merész és újító, szereti a modern megoldásokat, az nyugodtan gondolkodhat parkettában, hiszen egyáltalán nem annyira ördögtől való ötlet, mint ahogy elsőre tűnik. Hozzá kell tenni, hogy a kérdést nem szabad elhamarkodni, hiszen több fontos alapszabályt be kell tartani, ami felett nem lehet elsiklani.

A parketta nagy ellensége ugyanis a víz és a pára, így amennyiben a fürdőszoba olyan kialakítású, hogy arra vigyázni tudunk, akkor nem probléma a parketta, csupán az anyagot kell jól megválasztani. Fontos, hogy jó legyen a helyiség szellőzése, mindenképpen legyen benne vagy szellőztető-rendszer vagy ablak, így ideális körülményt biztosíthatunk a padló számára. Mindenképpen gondoljuk át, hogy van-e csőtörés veszély, hiszen ellenkező esetben a parketta teljesen tönkremehet. Ha azonban a vízvezetékkel biztosan nincsen gond, akkor nincs kizáró oka annak, hogy ilyen padlóban gondolkodjunk.

Amennyiben mégsem lehet megoldani, hogy a kifröccsenő víz ne érje a padlót, akkor jó választás lehet, hogy a kádat vagy a zuhanyzót egy kisebb méretű hidegburkolattal fedett kisebb szigetre, emelvényre tesszük, amit aztán könnyen körbe lehet venni parkettával.

Mikor érdemes vinyl padlót választani?

Amikor közeleg a felújítás ideje, a legtöbb ember álmatlanul forgolódik otthon, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mennyi kosszal és porral jár, amit aztán össze is kell takarítani. A vinyl padló azért remek választás, mert nagyon vékony, így akár még a korábbi padlóburkolatra is le lehet rakni. Nem kell sem az ajtóból vágni, sem pedig feltörni a követ, majd elhordatni azt az udvarról.

Másik nagy előnye, hogy mivel vízálló, így kerülhet akár a konyhába, akár a fürdőszobába, vagy bármilyen nedves helyiségbe. Persze remek döntés, ha valaki nappaliba, esetleg hálószobába teszi le, hiszen ezekben a terekben ugyanúgy megállja a helyét egy minőségi és mutatós vinyl padló.

Nagyon strapabíró anyag, jól tűri a hőt, sőt, a tűző nap sem tesz benne kárt, így bátran választhatjuk előszobába, esetleg a télikertbe. Nem hangos, kényelmesen lehet rajta járni, nem beszélve az egyszerű tisztításról.

Hova kerüljön a laminált padló?

A laminált padlót ma már mindenki ismeri, a legtöbb otthonba ilyen típus kerül, hiszen könnyen lerakható, szakemberre sincs hozzá szükség, ráadásul a legtöbb helyiségben jól mutat. Viszont érdemes tudni, hogy nem vízálló, így inkább a lakás olyan területein érdemes alkalmazni, ahol nem lesz nedves vagy párás. A választás során mindenképpen ügyeljünk az anyag kopásállóságára és vastagságára, hiszen ez nagyban befolyásolja a tartósságát.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is