Minden, amit a padlófűtésről tudni érdemes

A SIP gyorsházak esetében a padlószerkezetek különböző típusú panelekből és anyagokból állnak össze, amiket gyorsan össze lehet szerelni, ráadásul kiváló hőszigetelő képességekkel rendelkeznek.

De vajon mit érdemes tudni abban az esetben, ha padlófűtést szeretnénk az otthonunkba? Vajon van erre lehetőség egy készház esetében is?

Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk ezzel kapcsolatban.

A SIP gyorsházak padlószerkezetei

Az egyik megoldás a szendvicspanel padló, amely két külső rétegből áll össze, ezek között egy hőszigetelő mag réteg található. Lehet szó alumínium és acél burkolatokról, amelyekből bőven akad választék, ezek mind tartósak és könnyen karban lehet őket tartani. A hőszigetelő réteg általában habosított polisztirol, amely hatékony hőszigetelést biztosít a padló és az épület számára.

Másik megoldás az OSB padlórendszer, amely kapcsán egyértelműen OSB lemezekből készül a padló. Ezeket ragasztással és préseléssel állítják össze. A könnyű és erős anyag jó tapadást biztosít a burkolathoz, emellett könnyen szerelhetőek, így kiválóan alkalmasak gyorsházak építéséhez.

Szóba jöhet továbbá a száraz beton padló, amely egy olyan rendszer, ahol gipszrostok agy más száraz alapanyagok hozzáadásával stabil betonpadlót hoznak létre. Nagy előnye, hogy gyorsan és keményre szárad, így csökkenthető vele az építési idő. A száraz beton padlók remek hővezetők, ami növeli az energiahatékonyságot.

Ott vannak még a hagyományos fa- vagy fémpadlószerkezetek, amik szintén megbízhatóak és szilárdak. Nem gond a hagyományos padlóburkolat alkalmazása, így itt semmilyen kompromisszumot nem kell kötni ezzel kapcsolatban. Valamint szóba jöhet az új, kloridmentes MgO tábla, amely a hagyományos táblák helyett kerülnek felhasználásra. Ezek már minden korábbi problémát kiküszöbölnek, ráadásul fenntartható anyag, hiszen fa aprítékból perlitből és üvegszövetből, valamint más egyéb adalékból készítik őket. Más kérdés, hogy vajon melyik esetben jöhet szóba a padlófűtés és mit érdemes tudni a folyamatról?

A készházak padlófűtése

A SIP készházak padlófűtése egy igen hatékony, kényelmes és nem utolsó sorban esztétikus megoldás. Azt viszont tudni kell, hogy nem minden padlórendszer esetén használható ez a fűtés. A szendvicspanel és az OSB esetében nem probléma, figyelni kell azonban a tervezésre és a telepítésre, bár a szakembereknek ez nem okozhat problémát. A szendvicspanel például tartalmaz egy hőszigetelő réteget, ami növelheti a padlófűtés hatékonyságát, megakadályozva ezzel a hőveszteséget a föld irányába. Ami pedig az OSB-t illeti, itt a padlófűtő rendszer a padlóburkolat alatt helyezkedik el, amihez egy vékony réteg hőszigetelő anyagot helyeznek a fűtőcsövek és a fűtőkábelek fölé.

A SIP készházak padlófűtése MgO táblák esetében is szóba jöhet, azonban ehhez nem árt pár tényezőt figyelembe venni. Ez az anyag remek hővezető képességgel rendelkezik, ami lehetővé teszi a gyors és hatékony hőterjedést a padlón keresztül, tehát alkalmas padlófűtésre.

Kihívást jelent azonban, hogy az MgO táblák hővezető képessége miatt kiegészítő hőszigetelést igényelhet azért, hogy a padlófűtés hatékonyságát növelni tudjuk. Emellett nem rendelkeznek víz és nedvesség ellenállással, ezáltal szükség lehet egy vízzáró réteg telepítésére a padlófűtő rendszer felett.

Már a táblák telepítése is gondos tervezést igényel, nem beszélve a fűtőkábelek helyének és elrendezésének kialakításáról. Nem véletlen, hogy a rendszerhez és a táblák elhelyezéséhez szakértőt kell fogadni, hiszen csak ő tudja alkalmazni a helyes telepítési megoldásokat, ami kulcsfontosságú szempont a hővezetőség biztosítása érdekében. Ő figyelembe fogja venni az adott épület jellemzőit, a helyi körülményeket, valamint a padlófűtés specifikációt. A megfelelő tervezéssel, valamint kivitelezéssel azonban az MgO táblák alá helyezett padlófűtés hatékony és kényelmes fűtési megoldást jelenthet a készházak esetében.

A padlófűtés előnyei

Végezetül pedig nézzük meg, hogy miért választják egyre többen ezt a megoldást. A padlófűtésnek számtalan előnye van, hiszen amellett, hogy kényelmes, hatékony és ezáltal javulhat a légminőség. Ennek a rendszernek köszönhetően az épület belsejében egyenletesen oszlik el a meleg, a padlóról érkező hő kevésbé kellemetlen, mint a radiátorokból vagy éppen a falfűtésekből érkező meleg.

Nem beszélve arról, hogy mivel a hő felfelé megy, míg a hideg lefelé áramlik, így a padlófűtés jobb hőelosztást eredményez, lehetővé téve ezzel az alacsonyabb hőmérsékletű rendszerek használatát, ami energiamegtakarítást eredményezhet.

A padlófűtés nem mozgatja a levegőt, ezáltal csökkenti a por és az allergének terjedésének esélyét. Javul a beltéri levegő minősége, ami főleg az allergiában szenvedők számára jelenthet hatalmas előnyt. Emellett az sem egy elvetendő szempont, hogy mivel ez a fűtési megoldás láthatatlan, így nincsenek szabadon álló fűtőtestek, amelyek esetleg ronthatják az összképet.

Megfelelő karbantartás esetén ez a rendszer hosszú élettartammal rendelkezik. A megfelelően telepített fűtés használata során a beltéri páratartalom mindig alacsony marad, aminek köszönhetően megelőzhetjük a penész és a gomba megjelenését.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is