Belső dekorációs falak: milyen megoldások léteznek?

A könnyűszerkezetes házak belső falainak kialakítása rendkívül fontos szerepet játszik annak érdekében, hogy az otthonunk kényelmes és esztétikus legyen. A belső dekorációs falak lehetőséget adnak arra, hogy a tér személyre szabott legyen, emellett több funkcionális igényt is ki tudnak elégíteni.

Már csak az a kérdés, hogy milyen megoldások léteznek, amelyeket a könnyűszerkezetes otthonoknál is alkalmazhatunk?

Ebben a cikkben erre a kérdésre kerestük meg a választ.

A belső dekorációs falak

A könnyűszerkezetes falak ma már igen masszívak, így szinte minden célnak megfelelnek. Ahhoz azonban, hogy ezek tartósak és egyediek maradjanak, pár szempontot figyelembe kell venni. Mindenekelőtt ne csak festésben gondolkodjunk, hiszen egy dekorációs megoldás hosszabb életűvé varázsolhatja az otthonunkat, nem beszélve arról, hogy még az értékén is növel.

Fa és deszka

Az első és talán leggyakoribb a fából készült belső borítás. A fa lamellák és deszkák kiválóan alkalmasak a rusztikus és természetes stílusú belső tér kialakítására. Ezek a falak minden esetben melegséget és textúrát adnak a helyiség számára, ráadásul kiválóan kombinálhatóak más természetes anyaggal, mint a kő, a bőr vagy éppen a tégla.

Ahhoz azonban, hogy tudjuk, mekkora befektetés lesz ez, ki kell számolni a fa szükséges mennyiségét, hiszen ez jelenti majd a legnagyobb kiadást. Mindenképpen pontosnak kell lennünk, így elő sem fordulhat, hogy munka közben fogyunk ki az anyagból. Ne feledkezzünk meg a rögzítő elemekről, a zárlécekről, a különféle eszközökről, amivel a feladatot elvégezhetjük. A legjobb talán, ha már alapból úgy építtetjük az ingatlant, hogy a szakemberek erről is gondoskodnak, így nekünk már tényleg csak a költözéssel kell foglalkoznunk.

Kőburkolat

Ha már természetesség, akkor térjünk át a kőburkolatokra, amelyek gyakran a luxus és az elegancia szimbólumai. Ezek a falak nemcsak időtlenek, hanem tartósak, remek megjelenést kölcsönöznek a tér számára. A könnyűszerkezetes épületekben általában nem valódi kőfalakat használnak, hanem kő hatású burkolatokat, hiszen ezeknek könnyebb a súlyuk és könnyen is kezelhetőek.

Ez a megoldás igen tartós és ellenálló, nem kopik, nem karcolódik, nem vizesedik, de még a hőingadozás sem tesz bennük kárt. Kevés karbantartást igényelnek, cserébe óvják a falat a sérülésektől és a szennyeződésektől. Sokkal esztétikusabb és egységesebb lesz tőle az otthonunk. Ráadásul mivel sima és kemény a felületük, így könnyedén tisztán lehet tartani, moshatóak, törölhetőek, nem lesz szükség speciális tisztítószerekre sem.

Tapéta

Sokan még mindig a hagyományos tapéta mellett döntenek, hiszen gyorsan, akár házilag is felszerelhető, nem beszélve arról, hogy bármikor cserélhető vagy javítható. Más kérdés, hogy kevésbé tartós és még a festékben is kárt tud tenni. Dekorációs elemként viszont kiváló, így ha nem az egész falat szeretnénk bevonni, akkor remek választásnak bizonyulhat. A könnyűszerkezetes házak falainak tapétázása széles körű kreativitást tesz lehetővé, de nem kerülhet fel akármilyen. Mindenképpen vegyük figyelembe a szoba stílusát és hangulatát.

Falburkoló panel

A falburkoló panel szintén egy olyan megoldás, ami egyre több esetben kerül előtérbe. A díszítőelem remek választás a falak burkolására, valamint dekorálásra egyaránt. Különféle anyagból készülhetnek, így akadnak MDF, PVC, vagy éppen gipsz alapok egyaránt. Amellett, hogy különféle mintázattal készülnek, színükben és a textúrájukban is eltérőek, így lehetőséget adnak a széles körű tervezésre és dekorálásra. A panelekkel kifejezhetjük a lakás stílusát, egyediségét. Nem beszélve arról, hogy pillanatok alatt felszerelhetőek, gyorsan telepíthetőek, különleges eszközökre sem lesz szükség hozzá. Ezzel a megoldással nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatunk.

A falburkoló panelek ugyanúgy védik a falakat a sérülésektől és a szennyeződésektől, sokkal ritkábban lesz szükség festésre, esetleg javításra. Ennek köszönhetően sokkal tartósabb és higiénikusabb marad a falfelület.

A színes falburkolatok

Nem mehetünk el szó nélkül a színes falburkolatok mellett sem, mint a csempe vagy a mozaik, amely izgalmas és egyedi megjelenést kölcsönöz az otthonunk számára. Ezek főleg a konyha és a fürdőszoba esetében jöhetnek szóba, de gyakran használják őket más helyiségekben is.

A könnyűszerkezetes házak belső falainak dekorálása során azonban fontos a funkcionalitás, az energiahatékonyság is. A legtöbb falburkoló anyag plusz réteggel járul hozzá a szigeteléshez, így kevésbé hűl ki és melegszik fel a ház, ráadásul a zajszint is alacsonyabb maradhat. A legtöbb esetben akkor járunk a legjobban, ha tervező vagy építész segítségét kérünk a belső falak tervezéséhez és dekorálásához. Ezáltal a végeredmény valóban összhangban lesz az igényekkel és az elképzelt stílussal.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is