Miért jobb az ElastoPIR szigetelőanyag a többinél?

Az ElastoPIR egy olyan anyag, amit az épületek hőszigetelésére használnak. Ennek vannak olyan tulajdonságai, amelyek miatt sokan inkább az ElastoPIR-t preferálják, de azért meg kell jegyezni, hogy mindegyik típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai. A választás sok esetben az adott projekttől, az igényektől és a költségvetéstől függ.

De vajon mik azok az okok, amik miatt inkább emellett érdemes dönteni?

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy miért jobb az ElastoPIR szigetelőanyag a többinél.

Miért van szükség szigetelésre?

Az épületek hőveszteségének mértékét a beépített anyagok, valamint a hőszigetelés, a vakolat és a szerkezet határozzák meg. Az épületszerkezeten át távozó hő felesleges pénzkidobás, ráadásul komoly problémákat tud okozni. Az energia árának folyamatos emelkedése már egy a sok ok közül, ami miatt mindenkinek megéri előre tervezni. Olyan épületekre van szükség, amelyeket takarékosan lehet fűteni és hűteni, így az általános háztartási igények jelentősen csökkenthetőek lennének. Sajnos azonban a legtöbb magyar ingatlan nem megfelelő hőszigetelést kapott. Pedig nagy szükség lenne a megfelelő anyagok használatára, hiszen szigetelés és szigetelés között is hatalmas különbségek vannak.

Az ElastoPIR előnyei

Az egyik legfőbb érv, ami mellette szól az a magas hőszigetelő képesség. Az ElastoPIR kapcsán erre garantáltan nem lehet panaszunk, hiszen jelentősen csökkenti az épületek fűtési és hűtési költségeit. Emellett kiváló tűzálló anyag, ami növeli az épületek tűzbiztonságát. Ennek nagy jelentősége van, hiszen egyre több a lakástűz, amit mindenki igyekszik elkerülni. Nemcsak fatüzelésű kazán vagy kandalló esetében fontos, hiszen számos egyéb tevékenység okozhat tüzet a beltéren.

Az ElastoPIR nagyon könnyű és környezetbarát anyag, ami megkönnyíti a vele való munkát, a telepítést, valamint csökkenti az épület szerkezetére okozott nyomást és a környezeti terhelést. Nem beszélve arról, hogy a hőszigetelő ellenáll az időjárási viszontagságoknak, aminek köszönhetően hosszú élettartamú, csökkentve ezzel a karbantartási költségeket.

Végül, de nem utolsó sorban jó hangszigetelő képességekkel rendelkezik, amire kevés anyag képes. Javítja a zajszigetelést, csendesebb lesz az otthonunk, nem szűrődnek át a zajok egyik szobából a másikba, így az együttélés is könnyebbé válik. Ahhoz azonban, hogy minden pozitív tulajdonságát kiélvezhessük, figyelembe kell venni az adott projektet és a költségvetést. Fontos szempont még az épület típusa, a helyi építési előírások, az anyagok ára, hiszen ezek mind szerepet játszanak a szigetelőanyag kiválasztásában.

Milyen szigetelőanyagok léteznek még?

Az épületek hőszigetelésére számos különféle anyag rendelkezésünkre áll. Az ideális választás tehát attól is függ, hogy milyen célból, milyen költségvetéssel szeretnénk hőszigetelni a házat. Az ElastoPIR az egyik ilyen, ami szinte minden esetben megéri az árát. Ott van továbbá az üvegszál szigetelés, ami rendkívül ellenálló hővezetés ellen, könnyű és nem éghető. Ideális választás lehet fal és tető szigeteléséhez, viszont nem környezetbarát és nem jó zajszigetelő.

A legtöbben ismerjük még a kőzetgyapotot, ami egy természetes anyagból készült változat, kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Tűzálló és hangszigetelő, környezetbarát és újrahasznosítható. Lerakni viszont egy rémálom, még a szakemberek számára is.

Létezik még az EPS és az XPS lap. Előbbi egy viszonylag könnyű és olcsó anyag, de főleg padló-, födém- és homlokzatszigeteléshez alkalmazzák. Ezzel szemben az XPS ellenáll a nedvességnek, így inkább az alaplemez alá, perem-, illetve síkfödémek szigeteléséhez használják.

A fent említett tények miatt nem lehet valamelyikre azt mondani, hogy jobb vagy rosszabb, mint a másik, hiszen a szigetelőanyag kiválasztása több tényezőtől függ. Beleértve az adott projekt követelményeit, az épület típusát és a szigetelés célját. Az viszont teljesen biztos, hogy az ElastoPIR különösen magas hőmérsékleti stabilitással rendelkezik, így kitűnő tűzvédelmi jellemzőkkel rendelkezik, ami kiváló választássá teszi ezt az anyagot.

Mit érdemes még tudni róla?

Az ElastoPIR panelek egyértelmű előnyt jelentenek a környezet számára, hiszen kevesebb égésgátlóval és bróm mennyiséggel készülnek. Az Mgo tábla (könnyűszerkezetes házak építéséhez használt anyag) és az ElastoPIR használatával olyan rendszert fejlesztettek ki, ahol a panelek súlyából és nagyságából adódóan könnyebb a szállítás, az építéshez pedig nincsen szükség hatalmas darukra sem. Ez az egyetlen módszer, amely kiváló szigetelést, valamint szerkezeti szilárdságot és légtömörséget kínál a klasszikus építési módszerekkel (tégla, gipszkarton) szemben.

Az ElastoPIR-nek köszönhetően a megoldást magasabb tűzvédelmi besorolású épületek esetén is használni lehet, így kiválóan alkalmas óvodák, bölcsődék, valamint egyéb oktatási intézmények építésére. Ezek a panelek nem tartalmaznak sem szerves oldószereket, sem nehézfémeket, de még azbesztet, olajokat és egyéb mérgező anyagokat sem. Nem penészednek, nem nedvesednek, így egészséges környezet biztosítanak az emberek számára.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is