Tűzálló építési anyagok használata: melyik a legjobb választás?

A tűzálló építési anyagok használata tűzbiztonsági szempontból kulcsfontosságú. Ezek az anyagok a tűz elleni védekezés és a tűz terjedésének megakadályozása érdekében használatosak. Több típusuk és formájuk van, amiket a különféle területeken alkalmaznak, beleértve az otthonainkat, az irodákat, a különféle ipari és közintézményeket.

Fontos, hogy nem csak a hagyományos építkezés esetén van rájuk szükség, hiszen a készházak szintén nem készülhetnek tűzálló építési anyagok nélkül.

Ebben a cikkben ezeket mutatjuk be, valamint kitérünk arra, hogy melyik a legjobb választás.

Milyen tűzálló anyagokat ismerünk?

Ott van nekünk a tűzálló gipszlemez, amik általában tűzálló anyagokkal keverve készülnek el, így tudnak ellenállni a magas hőmérsékleteken. Ezek a lemezek falak, mennyezetek, illetve padlók kialakításához használhatóak, segítenek megakadályozni a tűz terjedését. Emellett gyakran két rétegből állnak, amelyek között speciális anyagot használtak, hogy ezzel is fokozzák a lemez tűzállóságát.

Mivel könnyű súllyal készülnek, így igen egyszerű azokat telepíteni, ráadásul csökkenthetjük a szerkezeti terhelést. Nem beszélve arról, hogy a gipszlemezek általában kiváló hangszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, hatékonyan csökkentik a zajszintet az otthonunkban.

A tűzálló üveg szintén egy gyakran használt építési anyag, ami speciális kezeléssel készült, ellenáll a magas hőmérsékletnek. Alkalmazható ablakokban, ajtókban és falburkolatokban egyaránt. Megakadályozza a tűz terjedését, valamint a hő átvitelét.

Létezik továbbá tűzálló vakolat, ami szintén tűzálló anyagokkal keverve készülnek. Gyakran használják őket falak és oszlopok bevonására, ezzel növelve a tűzbiztonságot az adott területen. Az ilyen vakolat segítheti megőrizni az épület strukturális elemeinek megőrzését tűz esetén.

Ugyanúgy könnyű súllyal készül, mint a gipszlemez, így könnyen alkalmazható, ami a telepítési munkákat segíti elő. Ez főleg azért fontos, mert a tűzálló vakolatot gyakran a már meglévő falakra hordják fel. Fontos azonban, hogy a tűzálló vakolatoknak több típusuk létezik, ezért mindig az adott projekthez megfelelő típust kell kiválasztani, amit már a tervezési szakaszban meg kell tenni.

Ami a tűzálló acélt illeti, a speciális megoldással kezelt változatok ellenállnak a magas hőmérsékletnek, amiket aztán szerkezeti elemként, oszlopok és tartószerkezetek készítéséhez használnak.

Végül pedig itt vannak nekünk a tűzálló szigetelőanyagok, mint az üveg- vagy a kőzetgyapot, amik segíthetnek megakadályozni a tűz terjedését, lassítják azt, emellett minimalizálják a hőveszteséget.

Az alkalmazott tűzálló építési anyagok típusa és mennyisége azonban nagyban függ az adott épület típusától, a felhasználás helyétől, valamint a tűzvédelmi előírásoktól. Fontos, hogy a helyi anyagok kiválasztása és a megfelelő telepítés meglegyen, így maximalizálhatjuk a tűzbiztonságot. A tervezés és az építés során érdemes tűzvédelmi szakemberrel konzultálni.

A Vario MgO SIP panelek

A készházak esetében gyakran használt anyag az MgO SIP panel, amely 1. osztályú tűzvédelmi terméknek számít. A rétegelt lemez hatékonyságát sem az OSB, sem a gipszkarton nem éri el. Nem beszélve a számtalan más kiváló tulajdonsága mellett, mint a vízállóság, hiszen ezt akár nedvesen is méretezhetjük, nem duzzad meg. Ezen kiváló tulajdonsága lehetővé teszi, hogy gomba-, penész- és rovarálló legyen. Ennek köszönhetően nem jelent egészségügyi veszélyt az emberi szervezet számára, ráadásul káros anyagot sem tartalmaz, így teljes biztonsággal alkalmazható.

A környezetbarát MgO SIP panelek hosszú élettartammal rendelkeznek. Az újrahasznosítható változatban nincsen mérgező anyag, a készítése során pedig alacsony energiafelhasználásra van szükség. A panelek megkötik a szén-dioxidot, éppen ezért 50%-kal kevesebb energiával tudják azt legyártani. A tűzállósága pedig csak hab a tortán. Kiváló választás külső és belső falak esetén, de használható SIP rendszereknél, padlónál és belső dekorációs falaknál egyaránt.

Mit kell még tudni ezek tűzállóságáról?

Az MgO SIP táblák régóta népszerű alapanyagok az építőiparban. Az izolált panelekben található magnézium-oxidnak fontos szerepe van a tűzállóságban. Ez ugyanis egy olyan anyag, amely nagy hőmérsékleti stabilitással rendelkezik, így a megfelelő körülmények között kiváló tűzállósággal rendelkeznek. Az anyag magas hőmérsékleten sem olvad könnyen, emellett önmagában egy nem éghető anyagról van szó, így magától nem tud kigyulladni.

A magnézium-oxid alacsony füstkibocsátással rendelkezik, ami képes az égés során keletkező füst mennyiségét csökkenteni. Végezetül tűz esetén sokkal kisebb mennyiségű mérgező gáz kibocsátására képesek, mint bármely más építőanyag. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy a tűzállóság nem kizárólag egyetlen anyagtól függ, hanem a teljes épületszerkezet kialakításától. Az MgO SIP táblák kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, de a telepítés, valamint az építkezés során fontos tényező a helyi tűzvédelmi előírások betartása.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is