Mennyi idő alatt épül fel egy könnyűszerkezetes ház?

Építkezésben gondolkodsz? Szeretnél egy olyan házat, amibe viszonylag gyorsan be tudsz költözni és nem kerül egy vagyonba? A könnyűszerkezetes ház kompromisszumos megoldást jelenthet a család számára, hiszen maga az összeállítás alig pár nap alatt megtörténhet. Más kérdés, hogy ezt előtte rengeteg munka előzi meg, hiszen a teljes kivitelezésre hónapokat kell várnod.

Most eláruljuk, hogy mennyi idő alatt épül fel egy ilyen ingatlan.

A könnyűszerkezetes ház építésének körülményei

Tőlünk nyugatra ezek a lakások már jóval nagyobb teret hódítottak maguknak, mint hazánkban. Elmondható azonban, hogy az elmúlt években már Magyarországon is egyre kedveltebbé váltak, köszönhetően az olcsóbb és gyorsabb munkának. A felépült házak piacán még mindig csak 10% ezeknek az aránya, de ez idővel valószínűleg nagymértékben emelkedik majd meg. Ennek oka, hogy az emberekből kezd elmúlni a félelem a könnyűszerkezetes ingatlanokkal kapcsolatban, hiszen egyre több információhoz lehet jutni arról, hogyan készülnek ezek az épületek.

Bár tény, hogy a generálkivitelezés jóval gyorsabb, mintha téglából építkeznél, azonban a folyamat kicsit másként történik. Komoly szakértelemre van szükség egy ilyen megalkotni, ami azért is jelenthet gondot, mert hazánkban egyelőre nincsen hagyománya ennek a technológiának. Kevesen ismerik, így nehezen találni megfelelő szakembert. Egy esetlegesen elkövetett hiba vagy rossz kivitelezés eredménye a megereszkedő mennyezet, esetleg a penész korai megjelenése. Nagyon fontos tehát megtalálni a megfelelő céget ahhoz, hogy minden papírforma szerint alakuljon.

Milyen előnyei vannak a könnyűszerkezetes háznak?

Az ok, amiért egyre többen választják ezeket, az magának a háznak az ára, illetve az építésének ideje. Sokkal gyorsabban be lehet költözni, mint egy hagyományos, téglából készült változatba. Ez a mai világban hatalmas előny, hiszen az emelkedő költségek miatt így kevésbé kell számolni a növekvő alapanyag árral.

Ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy a kivitelezési megoldás környezetbarátabb. Ezek az ingatlanok ugyanis energiatakarékossági szempontból igen gazdaságosak, hiszen akár 60%-kal csökkenthető velük az energiafelhasználás egy hagyományos téglaházhoz képest. Persze ez sokszor csak másodlagos szempont, hiszen legtöbb esetben az idő számít.

Mennyi idő alatt épül fel egy ilyen ingatlan?

Az előre gyártott házfalakat kamionnal szállítják a helyszínre, majd ott összeszerelik azokat. Erre kerül a födém, illetve a tetőszerkezet, amihez mindössze egy napra van szüksége egy hozzáértő csapatnak. A gyors munka kifizetődő, hiszen így a tervezéstől számított pár hónap alatt be lehet költözni a család új otthonába.

A konkrét könnyűszerkezetes ház összeállítása előregyártott falakból és szerkezetekből (pl. sip panel gyártásából) tehát alig tart tovább három napnál, ebben benne van a tető felhelyezése is. Magát a munkát azonban rengeteg minden előzi meg. A standard kialakításból választva az idő rövidebb lehet, egyéb igények viszont mind-mind tolják tovább a várható elkészülési időtartamot.

Viszont ugyanúgy, ahogy a téglaházak esetében, előbb itt is ásnak egy nagy lyukat, amibe belekerül a ház alapja. Ennek pedig kell valamennyi idő, hogy meg tudjon száradni, illetve lesüllyedjen. Emellett a falak és a tető felkerülését követően, lehetnek olyan igények, hogy a cég a gépészeti megoldásokat, a vizesblokkot, de még a konyhabútort is beszerelje. Ha ezekre is szükséged van, akkor mindennel együtt nagyjából 3-6 hónap alatt lehet saját kulcsrakész házad.

Nem érdemes azonban spórolni rajta, hiszen egy új otthon esetében fontos, hogy a család összes tagja jól érezze magát benne és elégedett legyen a végeredménnyel.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is