Hogyan éljük túl a meleget légkondi nélkül?

2022. augusztusától vége a rezsicsökkentésnek, illetve már nem abban a formában működik tovább, mint a korábbiakban. Ezért fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy mennyi energiát fogyaszt könnyűszerkezetes házunk fenntartása, működése, és arra kell törekednünk, hogy ezt minél alacsonyabb szinten tudjuk tartani.

Ha még eddig nem szereltettünk be légkondicionáló készüléket, akkor nem most van itt annak az ideje, hogy ezt pótoljuk, hacsak nem tudjuk napenergiával, vagy esetleg más megoldás segítségével zéró szinten tartani az energiafelhasználásunkat.

Az éghajlati viszonyok változása miatt egyre hosszabbak és melegebbek a nyarak, sokszor extrém a meleg. Júliusban nem ritka, hogy a nappali időszakban akár 40 fok fölé is felszalad a hőmérő higanyszála.

A könnyűszerkezetes házak az építési technológiának köszönhetően lassabban engedik át a hőt. Nézzük meg, hogy hogyan tudjuk könnyűszerkezetes házunkban minél tovább megőrizni a kellemes, élhető hőmérsékletet légkondi nélkül is.

Éjszakai szellőztetés, kereszthuzat

Ha van légkondink, akkor azért, ha pedig nincs, akkor is érdemes a lakást éjszaka, ha lehűl a levegő alaposan átszellőztetni. Csináljunk kereszthuzatot, azaz az egymással szemben lévő ablakokat nyissuk ki, hogy mozoghasson a levegő.

Azonban vigyázzunk ilyenkor magunkra, mert a légmozgás szervezetünknek nem tesz jót, ezért semmiképp ne tartózkodjunk a huzatban, hogy elkerüljük a megbetegedéseket, például megfázás, szemgyulladás.

Értelemszerűen a nappali kánikulában semmiképp se szellőztessünk, mert a kívánt célt, azaz könnyűszerkezetes házunk lehűtését nem oldjuk meg. Figyeljünk rá, hogy a lakás a szellőztetés során ne melegedjen fel.

Mennyezeti ventilátor, napháló, ablakfólia

Mennyezeti ventilátort nem érdemes alkalmazni a kis hatékonyság és a magas energiafogyasztás miatt, azonban a napháló kifejezetten jó megoldás. Ez gyakorlatilag egy külső árnyékolást jelent úgy, hogy közben a fény bejutását is biztosítani tudja, közben pedig megszűri a meleget.

A naphálót különféle sűrűségű, lyukacsos textilből készítik, a kilátást sem zavarja, mert a fényt szórtan engedi át.

Olyan ablakfóliát is vásárolhatunk, melyek megfelelő védelmet biztosít a meleg ellen, de olyan változata is van, mely a belátást is gátolja. Télen is hasznos, mert akkor pedig a meleget tartja bent könnyűszerkezetes házunkban.

További előnye, hogy mi magunk is fel tudjuk ragasztani, ha valamelyik barkácsboltban megvásároltuk.

Napvitorla, nagy lombozatú fa

Ha szerencsések vagyunk, akkor már könnyűszerkezetes házunkba úgy költözhetünk be, hogy azon napvitorla van. Egyes típusok a káros UV sugárzást is kiszűrik, illetve biztosítják a légmozgást átjutását is a felületen, ezért viharban sem kell leszerelni, mert az erős szél nem tesz kárt az anyagban.

Sajnos a fakivágások korát éljük – ennek ellenére azonban próbáljunk meg ellenállni a trendnek, mert talán pont a fák azok, melyek lombkoronájukkal legjobban védenek a tűző nap sugarai ellen. Örüljünk, ha a közelünkben van egy árnyat adó fa.

Spaletta, zsalugáter

Végül, de nem utolsó sorban ódivatúnak tűnő szavak a 21. században, de talán a fák után ez adja a legjobb természetes védelmet.

Ha könnyűszerkezetes házunk nem ezzel készült, utólag is felszerelhetjük. Jobban véd, mint a roló, és a fényt is átengedi, azonban a meleget kint tartja.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is