Téglaház vagy könnyűszerkezetes ház?

Bár nagy fába vágja a fejszéjét az, aki házépítésbe fog, mégis sokan ezt a módját választják, hogy új lakáshoz jussanak. Nem könnyű azonban eldönteni azt, hogy milyen technológiát válasszunk, hisz számtalan lehetőség áll előttünk.

Különbségek vannak a műszaki megoldások terén, valamint az építőanyag is sokféle lehet, például vályog, tégla, fa, beton, kő, de akár műanyag. Kijelenthetjük, hogy szinte ahány ház, annyiféle megoldás, elképzelés.

Legelőször azt kell tisztázni, hogy mik az elképzeléseink, milyen házat szeretnénk, az egyes típusokból mi az, ami tetszik, mi az, ami nem, mik a preferenciáink. Ha azonban nagyon leszűkítjük a kört, akkor alapvetően két megoldás közül választhatunk.

Előnyök és hátrányok a téglaépítésű házaknál

Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk dönteni, érdemes ezt a két fajta, egymástól különböző építési módot górcső alá venni, és alaposan megvizsgálni, hogy melyiknek mi az előnye és a hátránya.

Ha meghalljuk azt a kifejezést, hogy ház, akkor szinte mindenkinek egy téglaház ugrik be. Ez az építőanyag már nagyon régóta, gyakorlatilag a civilizáció kezdete óta áll az emberek rendelkezésére. Alapvető tulajdonsága a hosszú élettartam, jó hangszigetelés mellett, hogy télen bent, nyáron pedig kint tartja a meleget.

Azonban hosszú út vezetett a kezdeti vályogtéglától a mostani falazóblokkokig. Ennek a természetes anyagnak további előnye még, hogy nem igényel karbantartást, nem megy tönkre, és nem ég el. Teherbírása is óriási. Ellenáll a szélsőséges viszonyoknak is. Nem véletlenül tartják az egyik legstabilabb építőanyagnak. Vannak, akik kifejezetten azért döntenek egy tégla építésű ház mellett, mert nem bíznak az újdonságokban. Esztétikus házak épülhetnek belőle.

Amennyiben megfelelően szigeteljük kívülről, és megfelelő a vakolása is, akkor porózus szerkezete lehetővé teszi, hogy a házban szabályozza a levegő páratartalmát.

A sok előny mellett azonban hátrányai is van, ha ebből az anyagból szeretnénk építeni a házunkat. Egy téglaház lényegesen lassabban készül el, mint egy könnyűszerkezetes ház. Ennél az építési módnál mindig ki kell várni a száradási időt, mert a téglákat cementtel, habarccsal kell egymáshoz rögzíteni.

Hideg, fagyos időben sem lehet ezzel a technolóiával építkezni, csak akkor, ha már tartósan fagypont fölött van a hőmérséklet. A belső munkálatok időigényesek és drágák. Az építőanyag eljuttatása a helyszínre szintén költség és helyigényes.

Mivel ez az építőanyag nehéz, súlyos, megfelelő alapozásra van szükség ahhoz, hogy a későbbiekben ne süllyedjen meg. Az építés során keletkezett hulladék elszállításáról is gondoskodni kell.

A könnyűszerkezetes építkezés jellemzői

A könnyűszerkezetes építési technológia kiváló alternatívája lehet a téglaházaknak.

A könnyűszerkezetes épületek felépítési ideje lényegesen rövidebb, gyorsabb, sokkal hamarabb lesz lakható, mint a hagyományos ház. Akár 2-3 hónapon belül már elkészülhet, mert ennél a technológiánál a munkafolyamatok nem egymásra épülnek, hanem egymással párhuzamosan is végezhetők. Az építése nem évszakfüggő.

A felhasznált anyagok és az idő rövidsége miatt olcsóbb is, de nem olyan jelentősen. Ami még lényeges szempont, hogy mindenképp teret nyerünk vele, mert a falai sokkal vékonyabbak, ezért, ha a külső mérete azonos, akkor a könnyűszerkezetes ház belső tere több négyzetméterrel nagyobb a hagyományos építésűnél.

További előny, hogy itt csak a külső falaknak van tartó szerepe, ezért felépítés után a belsők szükség esetén áthelyezhetők.

Nem attól tartani, mint a panelnél, hogy áthallatszódik a szomszéd helyiségből valami, mert jó a hang és hőszigetelése is, megfelel a szabványoknak. Értékállósága is bizonyított, ezért nyugodtan választhatjuk ezt a technológiát, nem fogunk csalódni benne.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is