Falfestés egyénileg vagy szakemberrel: melyik éri meg jobban?

Sokkal könnyebb úgy haladni, ha a számunkra megfelelő, valamint az egyéniségünkhöz idomuló színeket választjuk az otthonunkba. A munka is egyszerűbb és gördülékenyebb, ha előre sikerül kitalálni, hogy melyik passzol leginkább az adott falfelületre. Nem árt figyelembe venni a szoba fekvését, illetve a színek jótékony hatásait.

Nem ugyanarra lesz szükség a fürdőszobába és a nappaliba. A gyerekszoba megint egy olyan terület, ahol nem a legjobb megoldás a sötét árnyalat.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy a falfestést egyénileg is meg lehet-e oldani, ha nem, akkor mikor van szükség szakember segítségére.

Több helyiség festése

Ha a lakásban több különféle méretű szoba található, úgy nagyon könnyen el tudunk játszadozni a színekkel, hiszen így tényleg szabadjára tudjuk engedni a fantáziánkat. Mindössze azt kell figyelembe venni, hogy mekkora az adott szoba. Azzal ugyanis mindenki tisztában van, hogy egy kisebb tér esetén a világosabb árnyalatok nagyobbá, a sötétebb tónusok pedig kisebbé teszi a teret. Érdemes tehát ez alapján választani színeket, amihez hozzá kell tenni, hogy egyes változatok esetében speciálisabb eszközökre, tudásra van szükség, hiszen nem minden szín fed ugyanúgy.

Festési megoldások: saját projekt vagy szakember segítsége?

Aki úgy dönt, hogy egyedül vág bele a dologba, annak először azt kell átgondolni, hogy mit és hogyan valósít majd meg. A legfontosabb, hogy legyenek takarófóliák, amiket igyekezzünk hatékonyan elhelyezni, hiszen mivel nem szakember fest, így nagyobb az esélye, hogy a bútorok és az egyéb tárgyak esetleg festékesek lesznek. Az értékeink megóvása érdekében mindenképpen fontos tehát a festékfoltok elleni védelem. Ez ráadásul sokat segít abban, hogy az utólagos takarítási procedúra egyszerűbb és gyorsabb legyen.

Nem kis munkáról van szó és amíg néha csak egy-egy szobát akarunk átfesteni, addig vannak esetek, amikor az egész lakásról szó van. Ilyenkor sokszor gyorsabb és hatékonyabb megoldás szakember segítségét kérni, aki viszonylag rövid idő alatt letudja a feladatot, ráadásul a kosz és a felfordulás is kisebb. Néhány esetben viszont szükség lehet arra, hogy a szomszédos szobába átpakoljunk, így elkerülve az esetleges bonyodalmakat. Nem minden festő igényli ezt, de akadhat olyan, aki inkább biztosra megy, így kisebb az esélye annak, hogy a bútor festékes lesz vagy megsérül.

Ennek azonban van előnye, hiszen szinte üres állapotban győződhetünk meg arról, hogy valóban minden tárgy biztonságban van-e. Emellett szebb képet kapunk a kész festésről, új szín esetében pedig könnyebben megy majd az átrendezés is.

Vajon tényleg fontos a profi megoldás?

Amennyiben van elegendő pénzünk arra, hogy festőt fogadjunk, nem igazán kérdés, hogy mit is válasszunk. A profi szakember sokkal megfelelőbb megoldást jelenthet, hosszabb távra szól, ráadásul kevésbé fárasztóbb. Ha azonban nincs annyi pénzünk, akkor alapos utánajárással, szakmai tudakozódás után nyugodtan bele lehet vágni a folyamatba. Biztos nem lesz annyira profi, de a legtöbb esetben apróságok okoznak csak problémát, amit egy-egy bútorral, polccal, esetleg képpel könnyen el lehet tüntetni. A legtöbbször csak mi magunk tudjuk, hogy mit és hol rontottunk el.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is