Így döntsd el, hogy mekkora házra van szükséged

Egyre többen szeretnének saját ingatlant venni, esetleg építeni. Éppen ezért nem meglepő, hogy egyre nehezebben találni olyat, amely tényleg minden igényt kielégít. Sok esetben az elhelyezkedéssel van a gond, bár probléma merülhet fel a mérettel, a kinézettel, valamint az építés típusával egyaránt.

Akadnak ugyanis, akik ragaszkodnak a téglához, viszont vannak olyanok, akik inkább modernebb, például SIP paneles megoldásban gondolkodnak.

Ebben a cikkben azt fejtjük ki, hogyan dönthető el, mekkora házra van szükség. Kitérünk arra, hogy mire érdemes ügyelni a vásárlás során.

Fektessük le az alapokat!

Az első és legfontosabb, hogy gondoljuk át, mennyi pénzt tudunk szánni az ingatlanra. Hiába vágyunk 200 m2-es, medencés házra, ha esélytelen, hogy ezt valaha is megengedjük magunknak. Bele kell törődni, ha “csak” egy 70-80 m2-es épületet tudunk megvenni, hiszen ez ugyanúgy lehet praktikus elrendezésű és otthonos.

Főleg egy SIP panelből készült típus esetén, ahol szinte minden igényünket igyekeznek kielégíteni. A rendszer előnye ugyanis, hogy rugalmasan alakítható, így nem igazán van olyan ötlet, amit ne lehetne megvalósítani.

Amellett ráadásul, hogy gyorsabban elkészül mint egy téglaház, olcsóbb is. Nem kell ugyanis várni a szakemberekre, nincsen felesleges időpazarlás. A paneleket előre legyártják, a helyszínre viszik, majd összeszerelik azokat. Szinte már kész is a ház, csak be kell rendezni és költözhetővé válik. Viszont ebben az esetben ugyanúgy nem mindegy, hogy mekkorát választ az ember.

A ház méretei

Először gondoljuk át, hogy mekkora a család. Amennyiben van gyerek, esetleg szeretnénk még többet, mindenképpen kalkuláljuk be előre, hiszen bár lehet tovább bővíteni, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, ha már a kezdetekben megfelelő az épület nagysága.

Ezt követően jöhetnek a részletek, mint a konyha, a nappali, a szobák, a fürdőszobák elhelyezkedése, azok nagysága. Szükség van-e közlekedőre, tárolóra, plusz WC-re, kamrára, garázsra. Egy 70-80 m2-es házban bőven helyet kaphat egy amerikai nappali-konyha, két szoba, fürdővel egyaránt. Okos elrendezéssel ezeket mind meg lehet valósítani, ráadásul mindenkinek lesz saját kis területe.

A méret azért sem mindegy, mert egy ekkora ház esetében nem kell akkora költséggel számolni sem az építkezés, sem pedig a berendezés kapcsán. Nem mindegy, hogy egy 120 m2-es házat akar az ember bebútorozni, vagy egy 70-80 m2-es otthont. Jó esetben ennyi készülék, bútor még van is a családban.

Mire kell figyelni építkezés esetén?

Általánosságban elmondható, hogy egy új ház esetében legalább 20% önerőre van szükség. Ha ugyanis hitelt akarunk felvenni, akkor a banknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy mi már előre átgondoltuk a vásárlást és később is fizetni tudjuk a részleteket. A bankok nézni fogják a jövedelmet, ami esetében a 35-40%-ot veszik figyelembe, magasabbra nem igazán engedik a törlesztőrészletet.

Egy 60 m2-es ház esetében, amikor az 30 millió forintba kerül, akkor ehhez 6 millió forint önerőre van szükség. Így 24 millió forint hitelt kell hozzá felvenni, ami 20 évre, 5 éves fix kamattal 140 ezer forintos törlesztőt jelent havi szinten.

Ezért nem mindegy, hogy mekkora a ház, hiszen egy dupla ekkora ingatlan a két-, vagy akár háromszorosába is kerülhet. Ez azt jelenti, hogy havonta 280-300.000 forint lenne a részlet, ami a mostani árak mellett hatalmas összegnek bizonyulhat.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is