Felújítandó ház vagy készház?

A házépítés során az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon milyen megoldásban érdemes gondolkodni. Persze beszélhetünk készházakról, valamint felújítandó ingatlanokról egyaránt, először tisztában kell lenni azzal, hogy melyik mivel jár.

Mind idő, mind költségek, mind energia szempontjából. Előbbi azért egyszerűbb megoldás, mert így tényleg csak a tervezéssel kell foglalkozni, minden mást egy cégre bízhatunk, míg a felújításnál sok apróságra kell ügyelni és még akkor sem biztos, hogy olyan lesz, amilyet szeretnénk. Ez azonban többségében tégla esetében jöhet szóba, ami sokak számára fontos szempont.

Ebben a cikkben tehát arra a kérdésre akarunk választ találni, hogy felújítandó vagy készházban érdemes-e gondolkodni.

A kérdés megosztó

A könnyűszerkezetes vagy a téglaház összehasonlítása szinte mindenhol megosztja az átlag embereket. Nem teljesen lehet eldönteni, hiszen olyan mintha egy BMW-t meg egy Mercedest hasonlítunk össze. Mind a kettő autó, mindegyik jól megy, de egyikben ez a plusz, a másikban meg az. Ugyanez elmondható a készházak és a felújítandó tégla házak esetében, hiszen mindegyik tetővel rendelkezik, melegen tart, főleg, ha megfelelően van szigetelve.

Minden országban más a preferencia. Itthon még mindig népszerűbb a tégla, míg például az Egyesült Államokban nagy arányban vannak a könnyűszerkezetes építkezési formával készült típusok. Ez főként azért van, mert ott nagy mennyiségű fa áll a rendelkezésükre, ráadásul a klíma is kedvezőbb. Mivel mi nem vagyunk egy nagy népességű ország, így itt kevésbé fontos, hogy a technológia gyors és olcsó legyen, bár mivel egyre kevesebb a szakember, így egyre többen döntenek úgy, hogy felújítás helyett készházat választanak.

A legtöbb kivitelező igen sok időt és pénzt, valamint energiát fordít a téglaházakra, azok felújítására. Sokszor ez a megoldás tovább tart, mint a semmiből felhúzni egy készházat. A magyarok a mai napig megvannak arról győződve, hogy a tégla a legjobb építőanyag. Ami részben igaz, figyelembe véve hazánk éghajlatát, hiszen ez télen melegen tart, nyáron meg viszonylag hűvösen marad.

Felújítandó házak

A téglaházak felújításához szaktudásra van szükség, jóval nagyobbra, mint azt gondolnánk. Ennek köszönhetően kisebb a hibázási arány, kiváló hőszigetelő, valamint hőtároló képességgel rendelkeznek. Igen jó a hangterjedés gátló tulajdonsága, stabil a szerkezete, valamint magas élettartammal rendelkezik.

A téglafal teherbíró képessége magas, így nem kell attól tartani, hogy nagyobb vihar esetén kár keletkezne bennük. Az tény, hogy a jóval időigényesebb egy régi téglát felújítani és átalakítani. Szakembert is nehéz találni, ráadásul sokszor drágább is, mintha egy készház. Az viszont tény, hogy tartósabb és jobban személyre lehet szabni.

Készházakban rejlő lehetőségek

A készházak nagy előnye, hogy energiatakarékosabbak, az építkezés során jóval környezetkímélőbb, emellett helytakarékos, földrengésálló, nem utolsó sorban magas szintű tűzvédelemmel rendelkeznek. Könnyebb őket átépíteni, gyorsabb egy átalakítás, mint egy tégla falazatú ingatlan esetében.

A könnyűszerkezetes házak falszerkezetének összeállítása előre elkészített panelekkel történik. Nagyjából fél nap alatt összeszerelhető, ezen kívül a födém, illetve a tetőszerkezet összeállításához sem lesz szükség egy napnál több időre. A modern technológiának hála ráadásul az elkészült elemeket daruval a helyére teszik. Ez egyszerű és gyors munkavégzést tesz lehetővé az építkezés során.

Bár tény, hogy a rövid időtartam vonzó lehet, a többség azért dönt emellett, mert a tapasztalatok szerint a két módszer anyag- és munkadíjra kivetítve nagyjából azonos költségekkel jár. Ez azt jelenti, hogy ennek kapcsán nincs eltérés a kettő között, a többi szempont a döntő.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is