Hogyan készülnek a készházak?

Körülbelül húsz évvel ezelőtt kezdődött hazánkban a könnyűszerkezetes házak építése. Ekkor érkeztek ide ugyanis külföldről olyan ácsok, aki nem igazán beszélték nyelvünket, de azt állították magukról, hogy értenek a házépítéshez.

Általában még az építéshez szükséges anyag beszerzésében is segédkeztek, azonban ezeknek az anyagoknak a minősége nem érte el a házépítésnek megfelelő minőségi szintet, így az elkészült házak egyáltalán nem voltak tökéletesek.

Azóta természetesen jelentősen javult a helyzet, ma már kötelező előírások, szabályok vonatkoznak nemcsak erre az építési módra, hanem a felhasznált anyagok minőségére, illetve az építési technológiára is.

Kategorikus előírások rögzítik azt, hogy milyen anyagok kerülhetnek beépítésre. A vonatkozó technológiai előírások is kötöttek, melyek minősítését és betartását egy erre szakosodott ellenőrző cég vizsgálja felül.

Szigorú tehát az ellenőrzés is, az építéssel foglalkozó vállalatoknak, cégeknek rendelkezniük kell az ehhez a munkához szükséges engedélyekkel. Ezek a kötött szabályok garantálják, hogy a felépült házak minősége minden körülmények között megfelelő legyen.

Építsünk készházat

Mint minden házépítés, ez is az alapozással kezdődik. Hasonlót kell itt is építeni, mint a hagyományos módszerrel készültek esetében, annyi különbséggel, hogy ennek nem kell olyan nagy terhet viselni, bőven elegendő az is, ha kisebb a teherbírása az alapnak, mert itt a tartószerkezet fából készül.

Ezért az építkezés lényegesen hamarabb befejeződhet, mint a hagyományos technológiával épülő téglaházaknál. A különféle belső munkálatokat sem egymást követően kell végezni, mert azok párhuzamosan is elkészülhetnek.

Az építkezés helyszínére már a kész oldalsó és belső falakat szállítják, ott csak össze kell állítani, ez jelentős időmegtakarítást eredményez az építéskor, és gyakorlatilag nem lesz hulladék sem.

A falak külső borítása ásványgyapot szigetelést kap, a belső oldal pedig párazáró fóliát és gipszrostból készült lapokat, amik így együttesen biztosítják a megfelelő hang és hőszigetelést.

Az elektromos hálózat előkészítést sem az építkezés helyszínén végzik, hanem még a házépítéssel foglalkozó cég telephelyén, így már a házépítés során ezt már nem kell kialakítani.

A tetőszerkezet is hamar elkészül az úgy nevezett szeglemezek segítségével. Ez egy olyan megoldást takar, ahol a gerendákat az oldalukra rögzített szeglemezek segítségével fogják össze. Egyszerű és gyors megoldást takar, mellyel nagyon hatékonyan lehet építkezni.

A készházak átadása

Amikor megrendeljük kész házunkat, akkor azt az építő cég három féle készültségi fokozatban tudja számunkra átadni.

Ha szerkezetkész állapotban kérjük, akkor abba annak megtervezése, majd az alapozás elkészítése, valamint a fő-és válaszfalak, a külső hőszigetelés, a külső ajtó és az ablakok és a tetőszerkezet elkészítése tartozik bele.

A félkész állapot ezeken felül tartalmazza a mennyezetnek és az aljzatnak a hőszigetelését, a gipszkartonozást is.

Amennyiben kulcsrakészen kérjük, akkor természetesen valóban egy beköltözésre váró házat kapunk, tehát már nem kell foglalkoznunk a továbbiakban semmivel, csak a költözéssel. Ebben az esetben befejezésre kerül minden szükséges munka, mint például az elektromos hálózat kiépítése, egyéb gépészeti munkák, belső festés, valamint a szaniterek, a belső ajtók is a helyükre kerülnek.

Alapvetően akár már a megrendelést követő fél éven belül költözhetünk, de a mostani építőipari boom esetén előfordulhat, hogy várni kell a szabad kapacitásra.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is