Fűtési megoldások könnyűszerkezetes ház esetén

Ahhoz, hogy egy új ház fűtési rendszerét gazdaságosan lehessen kivitelezni, nem mindegy, hogy milyen rendszert választasz. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, így a legjobb megoldás, ha szakember segítségét kéred, esetleg a kivitelezőre bízod ezt a feladatot.

Egy könnyűszerkezetes ingatlan esetében szinte ugyanazok módszerek jöhetnek szóba, így ezek kapcsán újdonságot nem tudunk mondani. Viszont van olyan fűtési rendszer, amely jobban megéri ezeknél a típusú házaknál.

Hogyan érdemes fűteni a könnyűszerkezetes házakban?

Mielőtt döntésre jutsz, mindenképpen készülj fel, hogy az épületgépészeti tervek befolyásolhatják azt, hogy végül melyik a legjobb megoldás számodra. Ha új telket vásárolsz, még csak tervezed az építkezést, akkor sokat tehetsz azért, hogy az ingatlan a lehető legenergiatakarékosabb legyen. Egy déli fekvésű otthonnal, illetve nagyobb ablak felületekkel nagymértékben tudod csökkenteni a fűtési számládat.

Még többet érhetsz el a kezdetekben a megfelelő építőanyagok kiválasztásával, egy jó hőszigetelő megoldással, illetve korszerű fűtési rendszerrel. Az energiafelhasználás így jóval alacsonyabb és gazdaságosabb lesz, ráadásul nem kell majd annyira fűteni a teret a hideg napokon. Minél jobb a szigetelés, annál jobban tartja a hőt a ház, ami hosszú távon rengeteg pénzt takarít meg a számodra.

Mivel történjen a fűtés?

A fűtőanyagok tekintetében beszélhetünk szilárd fűtőanyagról, villamos energiáról és persze gázról egyaránt. Előbbi kapcsán már nem annyira népszerű a szén, viszont a fa még mindig kedvelt megoldás. Beltéren kellemes hangulata van a ropogó tűznek, ráadásul megújuló energiaforrásról van szó, így megfelelő helyről beszerezve nem okozol kárt a Föld számára. Másrészről az ára is kedvező, bár sajnos egyre drágábbá válik, ugyanúgy, ahogy a gáz is.

A mostani helyzetben hazánkban utóbbi nem annyira praktikus választás, bár még mindig a leggyakoribb fűtőanyagnak számít. Az ára azonban folyamatosan nő, ráadásul nem megújuló energiaforrás, így a készletek csökkenésével további emelkedésre számíthatsz. Ha viszont úgy döntesz, hogy a könnyűszerkezetes házadban ezzel szeretnéd megoldani a fűtést, akkor először nézd meg, hogy a választott telken elérhető és bevezethető-e a rendszer.

Fűtés elektromos árammal?

A statisztikákból kiderült, hogy az elektromos áram ára kisebb eséllyel emelkedik meg túlzott mértékben, mint például a gázé. A jövőben akár csökkenésre is számíthatsz, köszönhetően az új technológiáknak. Az energia előállításában a nap, a víz, illetve a szél is segítségünkre lesz a jövőben. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy végül ezt a megoldást választod az otthonodba.

Ha most építkezel, akkor ezt kiküszöbölheted napelemes rendszerrel, amely tovább csökkenti a számlák mennyiségét. További megtakarítást érhetsz el a szobatermosztát alkalmazásával, aminek köszönhetően könnyedén szabályozhatod a hőmérsékletet. A gazdaságos módszernek hála, az életmódodnak megfelelően üzemeltetheted vele a rendszert. Ha tehát hosszabb ideig nem tartózkodsz otthon, esetleg az egyes helyiségeket nem használod mindig, akkor nem kell pénz kidobnod ezek fűtésére.

Több lehetőséged van tehát arra, hogy a könnyűszerkezetes házban a megfelelő fűtési rendszert válaszd. A döntésed során vedd figyelembe az emelkedő árakat és a szakember véleményét. Így sokkal nagyobb eséllyel lesz gazdaságos és környezetbarát az ingatlanod fenntartása.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is