3 érv a könnyűszerkezetes házak mellett

Magyarországon még mindig nem túl elterjedtek a könnyűszerkezetes házak, pedig az ezzel a technológiával épült otthonoknak több előnye is van. A legfontosabb tisztázni, hogy a könnyűszerkezet szó nem a vázszerkezetre utal. Ezek az épületek olyan modern technológiával készülnek, amely szinte semmiben nem térnek el a téglától.

A szabályok szerint a 300 kg / m2 alatti vázat nevezhetjük könnyűszerkezetnek, viszont ennek a kritériumnak egy újépítésű téglaház is megfelel.

Ebben a cikkben kifejtjük tehát, hogy milyen előnyei vannak egy ilyen ingatlannak.

1. érv: Kevesebb idő alatt épül fel

A legnyomósabb érv kétségkívül a rövidebb kivitelezési idő. De vajon mitől lesz gyorsabb az építés? Egyrészt azért, mert kész tervek alapján dolgoznak. A kivitelezők rengeteg tervrajzzal szolgálnak, legyen szó egy kisebb házról vagy éppen egy több mint 120 nm-es otthonról egyaránt. A tervezési idő legtöbb esetben 2-3 hónapot vesz igénybe, viszont egy már meglévő tervet használva ezt az időt lényegesen le lehet rövidíteni. Itt jutunk el arra a pontra, hogy megkezdődhet az építkezés.

Míg egy téglaház akár évekig nem készül el, addig a könnyűszerkezetes házak kivitelezése jóval kevesebb ideig tart. A szárazépítéses technológia és az előre legyártott elemeknek hála, a munkafolyamat gyorsabb lesz, nem beszélve az egyszerre végezhető feladatokról. A téglaházak esetében a szakemberek sokszor egymásra várnak, erre itt nincsen szükség.

Ha tehát a cél, hogy viszonylag rövid idő alatt szeretne valaki új otthont magának, akkor érdemes ezt a típust választani, ami akár 6-8 hónap alatt is felépülhet. Természetesen, ahogy ezt említettük, a folyamatot több minden befolyásolja.

2. érv: Környezetbarát és energiahatékony

Az elmúlt időszakban elszabadult energiaárak mellett a többség kétszer meggondolja, hogy milyen ingatlant válasszon magának. Felértékelődött ugyanis a hatékony energiafelhasználás, amihez hőszigetelésre és hőtartó képességre van szükség. Ez azt jelenti, hogy a falak nyáron tartják a hideget, télen pedig nem engedik ki a meleg levegőt.

Mivel a könnyűszerkezetes házak főbb falai 15 cm-es vastagságúak és tartalmaznak szálas hőszigetelő anyagot, így ezek sokkal energiahatékonyabbak lesznek, mint a téglaházak. A födém ráadásul 25 cm-es vastagságban kerül fel, ami tovább segíti a szigetelést.

Nézzünk néhány adatot. Míg egy téglafal hőátbocsátása 0,64-0.88 W/m2K, addig a könnyűszerkezetes épületek esetében ez az érték 0,11 és 0,15 W/m2K közé esik. Ez azért sokat mond még egy olyan embernek is, aki nincs annyira tisztában a számok jelentésével. Emellett, ha valaki ezt a hatékony hőszigetelési képességet még napelemmel is párosítja, akkor tulajdonképpen el is felejtheti a magas energiaárakat.

3. érv: Az ár

Bár gondolhatnánk, hogy mivel gyorsabban megvan és modern technológiával készül, így drágább, mint egy téglaház, ez közel sem így van. Érezhetően kevesebbe kerül ugyanis, mint bármely más megoldás. Az arányokat tekintve nagyjából 10-15%-ról beszélhetünk, ennyivel kisebb összeget kell kiadni egy könnyűszerkezetes házért, mint egy téglaépületért ugyanazon a helyen és ugyanakkora méretben

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is