SIP ház: válaszfalak és belső szerkezet. Miből és hogyan készül?

Az építőiparban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a SIP házak. Bár hazánkban még nem annyira elterjedtek, egyre többen élnek az előnyeivel, hiszen amellett, hogy gyorsabban elkészül, energiatakarékosabbak és hatékonyabbak is.

Az új, kloridmentes MgO táblák pedig a régebbi típusok helyett kerülnek felhasználásra, ezáltal elkerülhető a rozsdásodás és az elszíneződés.

Az alábbi cikkünkben eláruljuk, hogyan és miből készült a SIP ház, milyen a belső szerkezete, milyenek a válaszfalak és úgy általánosságban, hogyan is néz ki egy ilyen otthon.

A SIP panel anyaga

A VARIO Mgo tábla 100%-ban kloridmentes. Ezek magnézium-oxidból, magnézium szulfátból, fa aprítékból, valamint perlitből, üvegszövetből és egyéb adalékból készülnek. Az újgenerációs lemezeket külső és belső használatra tervezték. Mindegyik 1. osztályú tűzvédelmi termék, amit a rétegelt lemez, az OSB, de még a gipszkarton sem éri el. A vízálló, nedvesen is méretezhető változat nem duzzad meg, így ez sem tesz benne kárt.

A másik remek tulajdonsága, hogy gomba-, penész- és rovarálló. Az emberi szervezet számára pedig semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. A hosszú élettartammal rendelkező, újrahasznosított anyag alacsony energiafelhasználással készült, környezetbarát megoldás az építkezésre. Végezetül pedig mivel megköti a szén-dioxidot, így 50%-kal kevesebb energiával gyártható le.

SIP panelek alkalmazása a válaszfalakban és a belső szerkezetben

A SIP paneleket gyakran használják az otthonok külső és belső válaszfalaként. Lehet őket festeni, tapétázni, más belső burkolattal ellátni annak érdekében, hogy a kívánt eredményt érhessük el. A szigetelő réteg kiváló hőszigetelést biztosít az ingatlan számára, ami energiatakarékosságot eredményez.

A paneleket ráadásul a tetők kialakításához is gyakran alkalmazzák, így lehetőség van a teljes tetőszerkezet gyors és hatékony megépítésére. Ez az anyag segíthet csökkenteni a hőveszteséget, valamint a hűtési költségeket. Emellett használhatóak még padló és belső válaszfalak készítésére is, hiszen stabilak, terhelhetőek, ezáltal hozzájárulnak a kényelmes és jól szigetelt belső tér kialakításához.

Előnye, hogy hatékony, gyorsan szerelhető, emellett kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Hosszú távon sokkal alacsonyabb energiafogyasztást eredményez, ezáltal kevesebb lesz a rezsiköltség, a pénzt pedig nyugodtan fordíthatjuk másra.

Miért éri meg ezt választani?

Egy kulcsrakész házat választani számos előnnyel járhat, különösen akkor, ha energiatakarékos, gyorsan elkészülő otthonra van szükségünk. Mivel előregyártott panelekből áll, így azokat pillanatok alatt össze tudják szerelni. Egy SIP ház nagyjából 3-6 hónap alatt készül el, függően annak méretétől, valamint elhelyezkedésétől és az egyéni igényektől. A SIP panelek sima felületei ráadásul könnyen burkolhatóak és dekorálhatóak, így lehetőségünk van otthonos és vonzó belső teret kialakítani magunknak.

Akinek gyorsan lenne szüksége egy új ingatlanra, aki egy jól szigetelő nyaralót szeretne a Balatonra vagy más vízparti területre, annak kiváló választás lehet egy ilyen épület. Fontos azonban megjegyezni, hogy az építkezés során nem árt betartani a tervezési és építési előírásokat, éppen ezért egy szakemberre mindenképpen szükség lesz.

Mit érdemes tudni a szigetelésről?

Az ElastoPIR szigetelőanyag igen magas hőmérsékleti stabilitása révén remek tűzvédelmi jellemzőkkel bír. Az anyag nemcsak hővezetési szempontból igen alacsony lambda értéket biztosít, hanem remek lángálló képességgel is rendelkezik. Emellett a panelek előnyt jelentenek a környezet számára, ugyanis kevesebb égésgátlóval, valamint bróm mennyiséggel készülnek.

Az Mgo tábla, valamint a szigetelő használatával egy olyan panel kerül kialakításra, amely lehetővé teszi könnyed helyszíni szállítást, valamint a daruval való munkát. A főfalak 204x1200x2800 mm vastagságban készülnek, amelynek a hővezetési képessége kiváló értékekkel bír. Az új típusú panelekkel ráadásul 30-60%-os energiamegtakarítás érhető el. A kiváló mechanikai, illetve szigetelési jellemzőknek hála pedig egyáltalán nincsen szükség további hőszigetelő rétegre.

A fejlett építési módszer a kiváló szigetelés mellett remek szerkezeti szilárdságot, valamint légtömörséget kínál. A hagyományos építési módszerekhez képest sokkal hatékonyabbak, emellett lehetővé teszi, hogy magasabb tűzvédelmi besorolási épületek esetén is használni lehessen, mint bölcsőde, óvoda vagy iskola.

A paneleket, ahogy már említettük gyakran alkalmazzák padlók, falak, tetők készítésére, itt szóba jöhetnek a lakossági mellett, az ipari, oktatási, illetve a kereskedelmi épületek is. Tökéletes megoldás passzívház tervezéséhez, hiszen a falak megfelelnek minden jelenlegi követelménynek. Nem tartalmaznak szerves oldószereket, azbesztet, nehézfémeket, de még olajokat és egyéb mérgező anyagokat sem. Ellenállnak a nedvességnek és a penésznek, így tartósak és időtállóak.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is