A SIP technológia megismerése

Sokakban a mai napig felmerül az a kérdés, hogy vajon mik azok a szendvicspanelek, röviden és tömören, mit is jelent a SIP technológia. A költséghatékony, gyors és egyszerű, környezetbarát rendszer kiváló hőszigetelő és statikai tulajdonságokkal rendelkezik, ami miatt egyre többen döntenek úgy, hogy ezt a típust választják új otthonuk gyanánt.

Ebben a cikkben egy kicsit részletesebben mutatjuk be a SIP jellemzőit!

Mit jelent a SIP technológia röviden?

A SIP panel esetében két OSB lap közé egy speciális módszerrel ragasztott EPS vagy XPS kerül, ez alkot egy külön építőanyagot. A környezetbarát kötőanyagnak köszönhetően a SIP rendszer cseppet sem károsítja az egészséget. Kiváló hőszigetelő anyag, amely hiába nem olyan vastag mint egy hagyományos téglafal, sok esetben még így is jobb hatást lehet vele elérni.

A panelek minden esetben üzemben kerülnek legyártásra, pontos méret szerint. Ezáltal nincsen felesleges anyag, pontosan annyit szabnak ki belőle, amire szükség van. Az építkezés végén nem kell a fele anyagot elszállítani vagy tárolni, hiszen alig marad utána hulladék. Az összeszerelés a helyszínen történik, tulajdonképpen két-három hónap alatt kulcsrakész házat lehet átvenni.

Az alapot a panel képezi!

A SIP egy univerzális építési rendszer, amely kiváló megoldás alacsony energiaigényű és passzív épületek számára. A technológia alapját a szendvicspanelek képezik. A panel kettő OSB táblából és szigetelő magból tevődik össze, amit önoltó duzzasztott EPS polisztirol és PUR hab tesz egésszé. Az eredmény végül egy önhordó szerkezeti panel, aminek kiváló a hőszigetelő tulajdonsága.

A rendszer egy egész épülethez alkalmas

A SIP technológiával készült ingatlanok a jelenleg hatályos jogszabályok, valamint az újabb elvárások a tervezés és építés során igen nagy figyelmet igényelnek. Fontossá vált a hőhidak megelőzése, illetve az épületszerkezet légmentes zárása is. Szerencsére ezzel a megoldással egyszerűen megoldható a hőhíd nélküli építkezés, legyen szó a padlóról, a külső vagy éppen a belső falakról, valamint a tetőről egyaránt.

Az univerzálisságának hála, remek lehetőséget nyújt a legösszetettebb alakzatok megoldására, így szinte bármilyen megoldás igényelhető. A SIP használható az építmény egyetlen rendszereként, de nyugodtan lehet kombinálni más építészeti elemekkel, így igen sokoldalú, bárhol és bármilyen formában felhasználható.

Hol használható és mik a feltételei?

A legtöbb esetben nyaralók, családi házak, illetve irodaházak, iskolák és csarnokok esetében jöhet szóba a SIP rendszer. A panelek irányított üzemi feltételek között, gondosan előkészített tervek alapján készülnek. Ezeket méretre gyártják, ami miatt nagymértékben csökken az építési munkákra szánt idő.

Fontos tudni, hogy a SIP panelekből készült ingatlanok és építmények statikai paraméterei ötszörösen magasabbak a sima keretszerkezetű fa épületeknél. Ezek használatát már régóta tesztelik több klimatikus körülmény között is, főként az USA északi részén, valamint Kanadában és Alaszkában.

A SIP rendszer előnyei a felhasználók, tervezők és befektetők számára

Az egyik fő érv, ami a technológia mellett szól, hogy dizájn flexibilitása van. A panelszerkezetek az épületek tervezése során igen nagy rugalmasságot kínál, ezáltal számos építészeti rendszerrel kombinálható. Ezáltal nem jönnek létre a hőhidak.

Építészeti előnye, hogy a méretre gyártott panelek kivitelezése 60%-kal csökkentik munkaidőt. A szerkezetet 3-4 munkás pár nap alatt speciálisabb gépek alkalmazása nélkül létrehozza. Ami még jobb hír, hogy az építés bármilyen időjárásban megvalósítható. Nem gond sem eső, sem szél, sem hó, sem a meleg.

A hőszigetelés szempontjából a SIP panelek esetében a fűtési költség 60%-kal csökken, valamint számolni kell azzal, hogy az épület hasznos alapterülete 10%-kal növekszik, hiszen a falak jóval vékonyabbak, szemben a téglaházakkal. A légmentes zárt szerkezet ideális a modern szellőztetőrendszerekhez, aminek hála csökken az energiaköltség, javul a benti levegő minősége.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is