A megfelelő világítás kiválasztása a könnyűszerkezetes házunkba

A könnyűszerkezetes házunk helyiségeinek megfelelő világításának kiválasztása egy igazán sokrétű folyamat, amely számos kulcsfontosságú tényező figyelembe vételét megköveteli.

Ezek nem mások, mint a cél, a fénymennyiség, a fényminőség és a lámpatest típusa, amelyeket alkalmazva könnyedén biztosíthatjuk a könnyűszerkezetes házunk lakóterének vizuális kényelmét.

Nappali

A nappali a szórakozásra és a kikapcsolódásra szolgál, így ehhez értelemszerűen nincs szükség erősebb megvilágításra. Ezért ebben a helyiségben az álló- és az asztali lámpák lesznek a legjobb barátaink. De jó ötlet lehet akár egy fényerő-szabályozó kapcsoló beépítése is. Így, ha a nappaliban lévő lámpatest erősebb fényt is bocsát ki, azt a szoba hangulatának megfelelően tompíthatjuk.

Étkező

Az étkezőben viszont már kicsivel jobb fényviszonyokra van szükség, hogy kényelmesen tudjunk beszélgetni és étkezni az ebédlőasztalnál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a legnagyobb értékű lumennel rendelkező lámpát kell választanunk. Ehelyett próbáljuk meg inkább a csillárt közvetlenül az étkezőasztal fölé közepére helyezni. Amennyiben nem tetszik a csillár megjelenése, akkor szerezzünk be helyette pár függőlámpát, és akasszuk fel szintén az asztal fölé.

Konyha

A konyha megvilágítása már keményebb dió, mivel a helyiség különböző területei eltérő világítási sémákat igényelnek. Például a konyhasziget fölé erősebb megvilágítás javasolt, de a helyiség azon részein, amelyeket nem használunk olyan gyakran, elég az enyhébb is. Ha tehát a konyhánk egy széles mosogatóval vagy egy gyönyörű konyhaszigettel van ellátva, akkor mind a funkcionalitás, mind a stílus tekintetében a függőlámpák jelentik a legjobb választást.

 

Fürdőszoba

A fürdőszoba megfelelő világításának kialakítása szintén nem egy egyszerű feladat. Leginkább a tükör és annak környékére tanácsos fókuszálni, mivel ez a helyiség legkiemeltebb területe. Itt végezzük ugyanis a legtöbb napi rutinfeladatot, mint amilyen például a mosakodás, a fogmosás vagy a sminkelés. Érdemes ezért például a tükör fölé egy LED lámpát elhelyezni, vagy mindkét oldalára egy-egy falikart. Arra viszont nem árt ügyelni, hogy ezeket a lámpákat arcmagasság közelébe helyezzük, mert így hasznosulnak a legjobban.

Hálószoba

Érdemes ezt a helyiséget a feladat megvilágítás köré építeni, így pihenés közben is olvashatunk, vagy tévézhetünk az éjjeliszekrényen égetett lámpa segítségével. De egy dimmer kapcsoló bekötése is ugyanúgy szóba jöhet ennél a szobánál is.

Izzóink ismerete

Legvégül pedig fontos tudatában lenni annak, hogy a választott izzó típusa óriási változást hozhat a könnyűszerkezetes házunk megjelenésében és hangulatában, sőt hatással lehet még az energiaköltségeinkre.

Mivel a legtöbbünk szereti a meleg fényt, ezért a hagyományos izzólámpák különösen jellemzőek a belső terekre. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ezek a legkevésbé energiatakarékos és tartós verziók. Talán emiatt is függesztették fel a gyártásukat. Aztán ott vannak a halogén izzók, amelyek ugyan már jóval több üzemórát kibírnak, de még mindig árampazarlónak számítanak. Arról nem is beszélve, hogy érintésre nagyon felforrósodhatnak.

Ezeket a problémákat kiküszöbölendő jelentek meg a fluoreszkáló izzók. Bár ezek az opciók már energiahatékonyak, de a színvisszaadás szempontjából nem olyan jó minőségűek. Ezért jobban illenek olyan helyekre, amelyek nem annyira fontosak a feladat vagy a hangulatvilágítás szempontjából.

A sort pedig a LED-ek zárják, amelyek jóval hosszabb ideig bírják, mint a legtöbb fenti alternatíva, és a leghatékonyabbak az energiatakarékosság terén. Mindeközben pedig hozzák a hagyományos izzólámpák megszokott meleg fényét.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is