A könnyűszerkezetes házak típusai és azok jellemzői

Manapság egyre nagyobb igény van a könnyűszerkezetes házakra, hiszen gyorsabban elkészülnek, valamivel olcsóbbak, ráadásul a technológia fejlődésével már időtállóvá váltak. Nem mindegy azonban, hogy miben gondolkodsz, hiszen ezeknek a házaknak több típusa van, így most bemutatjuk, hogy melyik és mikor éri meg számodra.

Miért éri meg a könnyűszerkezetes ház?

Ha figyelembe veszed a mostani építőipari árakat és nem akarsz túlzottan sokat kiadni egy új építésű ingatlanért, akkor kompromisszumos megoldás egy könnyűszerkezetes ház. Ezek már ugyanarra képesek, jól szigetelnek, sokszor jóval költséghatékonyabb fenntartani őket, mint egy téglaházat. A bekerülési költségük nagyjából azonos, azonban a munkadíjak jelentős részét a kivitelezés veszi el, így nem mindegy, hogy miből készül az adott épület.

A könnyűszerkezetes azért is lehet olcsóbb, mert az építési idejükkel jobban lehet kalkulálni. A már üzemben előregyártott elemeket a helyszínre szállítást követően 1-2 héten belül szerkezetkész állapotúra építik, ami azért jóval kevesebb, mint a tégla esetében. Ezzel tehát jelentős mértékben csökkenhet a munkadíj, ami több millió forintot jelenthet a családi kasszában.

Az ingatlanok típusai

Ezek a házak készülhetnek SIP panelekből, illetve fémvázas acélszerkezetből egyaránt. Most a ezeket vesszük át, hiszen egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében.

A SIP könnyűszerkezetes ház

A SIP elnevezés a hőszigetelést építési táblákatat jelenti. Ennek magját az expandált polisztirol keményhab szigetelés adja, amire kétoldali ragasztással OSB lapok kerülnek, így jön létre a réteges SIP szerkezet. Ennek részét képezi a fal-, illetve a tetőszerkezet, viszont a födémhez külön fa és fémgerendákat használnak, így érhető el a tökéletes teherbírás.

Előnye, hogy gyorsan felépíthető, nagyon könnyű, így a helyszínen sincsen szükség gép munkára. Az üzemi előregyártásnak hála pedig minimális a kivitelezés során keletkezett hulladék mennyisége. Az acélszerkezet és a SIP rendszer között előnye pedig, hogy a szerkezet kompozit, ezáltal megfelelő tervezés esetén jól illeszkedik másfajta építőanyagokkal.

Fémvázas acélszerkezet

A másik lehetőség, hogy acélszerkezetet használnak, amelyek szintén egy üzemben kerülnek előre legyártásra. Ezt réteges falszerkezettel töltenek ki, így válik igazán tartóssá. A helyszínen készített rétegrend esetén kőzetgyapotot használnak ki, ezzel töltik ki a vázszerkezet közötti réseket, amire végül egy réteg OSB lap kerül. Ezt követően jön a külső oldali hőszigetelés, illetve a homlokzati felületképzés. A belső oldalra párazáró fólia kerül, míg a belső oldalakat gipszkarton réteg védi.

Az acélszerkezetű rendszerről azonban érdemes tudni, hogy ezzel egy-, illetve többszintes épületet is létre lehet hozni, így a rendszer egyedisége nem befolyásolja az elképzeléseket. Előnye, hogy kicsi a szerkezeti vastagság, az előregyártott szerkezetnek hála pedig gyorsan felépül a könnyűszerkezetes ház. Igény esetén pedig könnyen átrendezhetőek a belső falak, ami bővítés esetén sem utolsó szempont.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy újépítésű ingatlan esetén miből készüljön az épület. Az előre gyártott anyagoknak hála, a könnyűszerkezetes változat jóval gyorsabban felépülhet, nem beszélve arról, hogy maga a folyamat is olcsóbb lesz.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is