A könnyűszerkezetes házak biztosítási lehetőségei

Amikor valaki nem téglából épült házat szeretne magának, akkor felmerülhet benne a kérdés, hogy a könnyűszerkezetes otthonokra milyen biztosítás köthető. Az egyre népszerűbb ingatlanokat ugyanis a biztosítótársaságok nem azonosan bírálják el, mint a hagyományos épületeket.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mik a lehetőségek jelenleg ezen a téren.

A könnyűszerkezetes házak előnyei

Az építőipari kapacitáshiány miatt sokan döntenek úgy, hogy inkább könnyűszerkezetes házat építenek, hiszen ezek jóval gyorsabban elkészülnek. Sok esetben olcsóbbak is, mint a téglából készült épületek, így már a kezdetekben két előnye is van egy ilyen otthonnak.

Mivel kész elemekből készülnek, így azokat csak a helyszínre kell vinni, majd a helyükre rakni. Nem kell éveket várni arra, hogy minden fal álljon, a beton száradjon, de az ács sem 6 hónap múlva érkezik, hogy felhúzza a tetőt.

A jelenlegi adatok szerint a könnyűszerkezetes családi házakra kötött biztosítások száma mára megközelíti a 20%-ot. Legalábbis a világ többi részén. Magyarországon bár még nem annyira elterjedtek, talán idővel rájönnek az emberek, hogy ugyanolyan megbízhatóak és otthonosak, mint a hagyományos ingatlanok. Amellett, hogy környezetbarátok, számos lehetőség van a beltér kialakítására. Egyénre szabhatóak, ráadásul akár pár hónap alatt elkészülnek.

Mi a helyzet a könnyűszerkezetes házak biztosításával?

A hazánkban lakásbiztosítással foglalkozó társaságok közül 10 jelezte, hogy nálunk köthető biztosítás könnyűszerkezetes házra. Legyen szó fából, fémből, gyári panelből gyártott változatról egyaránt, ők nem kötik építőanyaghoz a lehetőségeket.

4 társaság azt is elmondta, hogy egyáltalán nem tesznek különbséget a hagyományos és a könnyűszerkezetes épületek között. Kiemelték, hogy egyedül a mobilházakra nincsen fedezet, azokra azonban szinte semmilyen biztosítást nem lehet kötni, ami ingatlannal kapcsolatos.

Egyes cégek azonban a limitek tekintetében eltéréseket alkalmaznak. Például betöréses lopás vagy vízkár esetén, de van olyan társaság, ahol falazattól függően ajánlanak összegeket. Ettől persze mi meghatározhatunk magasabb biztosítási összeget is.

A legtöbb biztosító még mindig nem tesz különbséget az épület korával kapcsolatban. Akadnak viszont olyan cégek, ahol ez befolyásolja a biztosítási díjat, hiszen az újabb építésű házakra kedvezőbbek a díjak.

Azt is elmondták azonban, hogy egyelőre nincsen érezhető felfutása a vázszerkezetes házaknak, évek óta nagyjából 1-2 százalékos arányban vannak azok a könnyűszerkezetes ingatlanok, amelyekre biztosítást kötnek az emberek. Évenként nem igazán van jelentős változás.

Mi a legnagyobb kockázat?

A biztosítók a legnagyobb kockázatnak a faszerkezetes házakat tartják. Az acél ugyanis ellenáll a tűznek, a fából készült ingatlanok kevésbé. Éppen ezért csak magasabb díj ellenében lehet ezekre biztosítást kötni. Fontos kiemelni, hogy mivel az újjáépítési költségük kisebb, így kevesebbet is fog fizetni, ha esetleg káresemény történik.

Nem szabad megfeledkezni továbbá olyan apróságnak tűnő dologról sem, mint a szú. A könnyűszerkezetes házak esetében fontos, hogy a szerződésben erre is kitérjünk. Jó esetben a biztosító fedezi a károkat és a rovarirtás költségét is megfizeti.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is