Ötletek a Home Office-hoz

Az elmúlt két-három évben a koronavírus járvány mellékhatásaként egyre többen kényszerültek az otthoni munkavégzésre. Ez a módszer sokak számára addig teljesen ismeretlen terep volt, nem is ment mindenkinek zökkenőmentesen az átállás. Néhányan viszont annyira hozzászoktak a Home Office menetrendhez, hogy a mai napig ilyen módon végzik a tevékenységeiket.

Az otthoni iroda megteremtése azonban megkövetel bizonyos feltételeket, melyek kényelmesebbé és hatékonyabbá tudják tenni a munkát.

Home Office vs iroda

A berendezett irodának meg vannak a maga előnyei, ezek a helyiségek általában már eleve úgy készülnek, hogy tökéletesen betölthessék a funkciójukat. Elegendő konnektor van például a számítógépek és különféle berendezések számára, így a munkatársaknak nem kell a hosszabbítókkal bajlódniuk. Az otthoni körülményekről ez nem mindig mondható el, hiszen egy háztartásban sokkal kevesebb gép van használatban, mint egy munkahelyen.

Amennyiben tehát valaki most tervezi egy új könnyűszerkezetes ház felépítését és Home Office jelleggel dolgozik, nem árt a megfelelő mennyiségű konnektorban gondolkoznia. Ezt már a tervezéskor érdemes a szakemberek felé jelezni. Ugyanilyen fontos a saját dolgozószoba megléte is, mivel a hangzavar, vagy egyéb figyelemelterelő események jelentősen ronthatják az eredményeket.

A könnyűszerkezetes házban a munkaállomást mindig valamilyen világos, természetes fényekkel megvilágított szobában kell felállítani. Ha van rá lehetőség, az otthoni irodát ilyen helyiségként kell megterveztetni. Emellett nagyon fontos még a szellőztetés, hiszen a friss levegő jelentősen növelni tudja a teljesítményt. Erre jó télen is némi időt szánni, főleg, ha a háztulajdonos nem szeretne a penészesedés következményeitől tartani.

A másik fontos tényező még a kellemes munkalégkör megteremtéséhez a könnyűszerkezetes házban az ideális hőmérséklet kiválasztása. A túl meleg és a nagyon hideg környezet sem jó az irodai munkavégzés szempontjából. A fűtőtesteket, ha vannak, olyan távolságban kell elhelyezni a munkaterülettől, hogy ne zavarjanak. Egy meleg radiátor mellett üldögélni napi 8-10 órában nem biztos, hogy a lehető legjobb megoldás. Abban az esetben viszont, ha messze van a fűtőtest, előfordulhat, hogy kell némi idő, mire a munkavégzés környéke is kellően átmelegszik.

Egyéb ötletek a Home Office munka hatékonyságának növeléséhez

Habár a Home Office-nak meg vannak a maga előnyei, olyan nehézségeket is hozhat magával, amelyekkel nem mindenki tud megbirkózni. Az egyik ilyen probléma az irodában már megszokott napirend tartása. Az otthoni munkavégzés során is ragaszkodni kell a bevált ütemezéshez.

A munkaidő betartása szintén nagyon fontos feladat. Home Office-ban könnyebben elterelődik a figyelem és sokan hajlamosak egyéb, nem a munkájukhoz köthető tevékenységbe fogni. Ezek mind csökkentik a munkára szánt idő hosszát. A szüneteket azonban otthon is meg kell tartani, csak sokkal szabadabb azon lehetőségek köre, amelyeket a pihenőidőben a munkavállaló végezhet. Nem köti őt annyira az iroda szabályozott légköre.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is