A SIP panel rendszerből épített könnyűszerkezetes házak előnyei, hátrányai

Mindenki szeretne olyan otthon magának, amely pontosan úgy néz ki, ahogy azt korábban megálmodta, illetve lehetőleg gyorsan elkészül. Ez nem álom többé, hiszen a SIP panel rendszerből épített könnyűszerkezetes házak jelentősen gyorsabban épülnek fel, emellett jóval gazdaságosabb a kivitelezésük, mint egy téglaházé.

Már csak az a kérdés maradt, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a megoldásnak.

Mit érdemes tudni a SIP panelekről?

A SIP panelek gyártásakor két réteg OSB lap közé tesznek egyfajta ragasztásos eljárással megfelelő szigetelő anyagot. Ez lehet EPS, XPS, illetve PUR egyaránt. Léteznek azonban MgO táblák, amelyek egyelőre ismeretlenebbek, azonban egyre szélesebb körben alkalmazzák ezt a megoldást az építőiparban. Mivel ezek A1 osztályú tűzvédelemmel lettel ellátva, így tartósak és megbízhatóak. Emellett jól tűrik a víz jelenlétét, annak hatására nem deformálódnak el, ráadásul nem is szívják magukba a nedvességet.

Ezek a SIP panelek gomba- és penészállóak, ezáltal tökéletes választások azok számára, akik asztmában, egyéb légúti megbetegedésben szenvednek. Nincs károsanyag kibocsátásuk, ugyanis nem tartalmaznak toxinokat, sem pedig rákkeltő porokat. A nagy teherbírásuk miatt pedig még 150 kg-nál sem szakadnak ki a rögzítő elemek.

A SIP panel rendszerből épített könnyűszerkezetes házak legfőbb előnyei

Kezdjük azokkal a dolgokkal, amelyek biztosan meg tudják győzni az embert, hogy ezt a típust válassza. Az egyik érv a SIP panelek mellett, hogy erős és rugalmas fából készülnek, amik időjárásállóak. Emellett az előre gyártott elemek miatt, jóval gazdaságosabb megoldásnak számítanak, mint a téglaházak. Ez hatással van az építkezés időtartamára, pár hónap alatt beköltözhető állapotúvá válik.

Az épület bármely évszakban felhúzható, köszönhetően az építkezés száraz tulajdonságainak. A SIP kiváló hőszigetelési képességgel rendelkezik, ráadásul az ezzel való munka nagyjából 30%-kal olcsóbb, mintha egy hagyományos téglaházat szeretnénk megvalósítani. További előnye, hogy a rugalmasság miatt, a szerkezetét könnyen lehet javítani, kiegészíteni, így idővel további szobák építhetők hozzá. Az említett panelekből készült ház esetében ráadásul több mint 8 m2-rel nagyobb hasznos alapterület érhető el, mint egy ugyanakkora méretű, 64 m2 bruttó alapterületű téglaház esetében.

Milyen hátrányai vannak annak, ha valaki SIP panelekből szeretne házat?

Ha valaki úgy dönt, hogy modern SIP panel rendszerből épített könnyűszerkezetes otthont szeretne magának, akkor bizony számolnia a kell pár dologgal. Bár kétségkívül jóval több előnye van, mint hátránya, muszáj megemlítenünk az esetleges nehézségeket. Az egyik, hogy ebben az esetben nagyon fontos a profi kivitelező, hiszen csak akkor élvezhetjük ki a házunk minőségét, ha a mesteremberek megfelelő munkát végeztek.

Emellett ügyelni kell a faanyag minőségére, hiszen ez befolyásolhatja az épület élettartamát. Szerencsére a megbízható cégek kizárólag prémium anyaggal, kész elemekkel dolgoznak, azonban néha nem árt ellenőrizni azokat.

Ami még fontos lehet, hogy ezeket a házakat kiemelten fontos, hogy védelemmel lássuk el a kártevőkkel és a tűzzel szemben. Ez sokszor fejtörést okozhat, azonban a legújabb SIP panelek már jobban bírják a hőt, a környezet- és az egészségünk megóvása érdekében mindenképpen gondoljuk át, hogy szeretnénk-e ennyit foglalkozni az épület karbantartásával.

Ahogy mindennek, úgy a SIP panel rendszerből épített könnyűszerkezetes háznak is vannak előnyei és hátrányai. Szerencsére azonban előbbiből jóval több van, nem véletlen, hogy egyre többen döntenek a gyorsan és költséghatékonyan felépíthető otthonok mellett.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is