Kád vagy zuhany?

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy beleszólhatunk könnyűszerkezetes házunk tervezésébe, és elegendő terület áll rendelkezésre, akkor választhatjuk azt a megoldást is, hogy akár két tisztálkodásra alkalmas helyiséget építünk.

Ezek egyikébe kád, a másikba pedig zuhanyt teszünk. De az is jó megoldás, ha csak egy fürdőszobánk van, de az akkora, hogy simán elfér benne mindkettő.

Sajnos az esetek nagy részében csak az egyik megoldásra van lehetőségünk. Bármelyiket is választjuk, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Nézzük, melyek ezek.

Talán úgy lehetne a legegyszerűbben rövidre zárni a kérdést, hogy a zuhany praktikus, a kád pedig kényelmes. De azért ez nem ennyire egyszerű.

Kád a nappaliban vagy a hálószobában

Korábban csak luxusszállodákban találkozhattunk azzal a megoldással, hogy a kád bekerül a hálószobába, ahol általában az ablak elé szokták telepíteni, mert onnan lehet gyönyörködni a kilátásban.

Ha ez nekünk is tetszik, akkor akár könnyűszerkezetes házunkban is élhetünk ezzel a különleges megoldással. Azonban, ha nem egyedül, illetve párunkkal lakunk együtt, akkor azért érdemes lehet még egy fürdőszobát kialakítani.

Vizsgáljunk meg még egy szempontot. Ez pedig nem más, mint az, hogy hányan élünk a házban, és kinek mi az elképzelése a tisztálkodásról.

Létszámhelyzet, fürdési szokások

Amennyiben többen élünk együtt, akkor törekedni kell arra, hogy olyan kompromisszum szülessen, ami mindenkinek megfelel. Hiszen elképzelhető, hogy hiába szeretnénk mi zuhanyfülkét praktikussága, kis helyigénye miatt, ha a család nagy része inkább előnyben részesíti a kádban való lazulást.

Ha több ember él együtt könnyűszerkezetes házunkban, akkor jobb, ha két fürdőszobát tervezünk, hogy a reggeli és esti torlódást elkerülhessük. Ennek érdekében akár két mosdókagylót is beszereltethetünk az egyik fürdőszobába, különösen akkor, ha hasonló korú gyermekeink vannak.

Ha megtehetjük, alakítsunk ki a vendégek számára egy külön fürdőszobát, de legalább egy zuhanykabint, hogy komfortosan érezzék magukat ők is, és mi is.

A fürdőszoba kialakítása

Azt, hogy mit tudunk elhelyezni egy fürdőszobában, meghatározza annak nagysága és formája is. A berendezés megtervezésénél szempont lehet, hogy intim területeket is ki tudjunk alakítani.

Erre különösen akkor van szükség, ha nagy hely áll rendelkezésre, mert tisztálkodás közben az emberek nagy része szeret elvonulni, behúzódni. Ha a teret üvegtéglával, vagy esetleg mobil térelválasztóval osztjuk fel, akkor ezzel hangulatossá tehetjük a helyiséget. Egy-két zöld növény elhelyezése is sokat segíthet, hogy ne legyen túlságosan rideg.

Gondolkodhatunk sarokkád elhelyezésében is, hiszen kaphatók olyanok is, melyeknek nincs szüksége túlzottan nagy helyre. A fürdőszoba berendezésénél kerüljük a zsúfoltságot, illetve annak látszatát.

Kettő az egyben

Ha már végképp nem tudunk dönteni a zuhany és a fürdőkád között, akkor alkalmazhatunk egy hibrid megoldást is, azaz amikor a kádban van a zuhany. Ez nem azt a megoldást takarja, hogy a kádban van egy kézitus is, hanem azt, hogy a zuhanykabin akkora méretű, hogy alatta elhelyezhető egy süllyesztett kád.

Ennek a technikai kivitelezése nem annyira egyszerű, ezért előtte mindenképp konzultáljunk egy szakemberrel.

Bármilyen megoldás mellett is döntünk, a fürdőszobán nem érdemes spórolni. Használjunk minőségi anyagokat, hogy hosszú évekig, évtizedekig ne kelljen a felújításon gondolkodnunk.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is