Milyen előnyei vannak egy könnyűszerkezetes háznak?

Átépíthetőség, időtállóság

Egy könnyűszerkezetes ház sokkal mobilabb, sokszor a falak áthelyezhetők, maga a ház is bővíthető, ha arra a telek lehetőséget ad. Nem kell bontani, mert a falakat át lehet tenni, ezáltal megváltoztatható a ház belső elrendezése.

A könnyűszerkezetes építkezés nem mai keletű dolog Mindenképp érdemes könnyűszerkezetes házat vásárolni, ha egy-két dologra odafigyelünk.

Ezek egyike például az, hogy jó eséllyel soha nem lesz gondunk a penésszel, vizesedéssel, mert ebben az épülettípusban nem alakulnak ki hőhidak a homogén anyagfelhasználás miatt.

Nem véletlen, hogy egyre több könnyűszerkezetes ház készül el mostanában, hiszen ezek az otthonok strapabíróak, ezért egyre többen választják ezt a megoldást. Emellett gyorsan felépül, szinte hihetetlen, de akár két-három hónap, és már költözni is lehet. Más ingatlannál ennyi idő alatt talán csak a falak állnak.

Azért gyors az elkészülése, mert az elemek nagy része előre legyártható, ezért is használják erre a típusú házakra a „gyorsház” kifejezést is. Ez különösen azoknak jelent könnyebbséget, akik lakhatásukat bérléssel oldják meg. Nem mindegy, hogy mennyi ideig kell az akár százezer feletti összegű bérleti díjat kigazdálkodni, míg a saját otthon beköltözhetővé válik.

Hőszigetelés

Az építési előírások folyamatosan új kihívások elé állítják az építtetőket és az építőket egyaránt, mert folyamatosan szigorodnak a feltételek. A könnyűszerkezetes házak eleget tesznek ezeknek a szempontoknak. A szüntelen haladás eredményeképp a hőszigetelési eljárások is egyre korszerűbbek.

Most különösen fontossá vált, hogy minél kevesebb energia felhasználásával tudjuk felfűteni könnyűszerkezetes házunkat. Összehasonlítva más technológiával épületekkel, 30-50 százalékkal kedvezőbb az ilyen házak fűtési költsége. Ez éves szinten nézve komoly megtakarítást jelent. A kevesebb energia felhasználása ezen túl még a környezetre is jó hatással van, mert a levegőbe kerülő szénmonoxid is jóval alacsonyabb mértékű.

Mindenki tudja, hogy a vályogházak amiatt rendelkeznek jó hőszigetelő képességgel, mert a faluk nagyon vastag, 50-60, de akár 80 cm is lehet. Egy könnyűszerkezetes ház fala nem több 30 cm-nél, mégis nagyon jó mutatókkal rendelkezik e téren. Tehát sokkal kedvezőbb arányt mutat a ház hasznos alapterülete a teljes alapterülethez viszonyítva, így kisebb helyet foglal el.

, külföldön már léteznek olyan házak, melyek 100-200 éve épültek, és nincs velük probléma, a mai napig lakják őket. Aki hosszú távra tervez, jó jár, ha ezt a megoldást választja.

Magyarországon az építőipari boom egyik nyertese az ilyen típusú épület, szinte már nincs is olyan terület az országban, ahol ne bukkannának fel ezek a modern házak. A sokféle előny közül mindenki megtalálhatja a magának valót, ezért a könnyűszerkezetes épület várhatóan továbbra is az építkezések sztárja marad.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is