Hanggátló falrendszer: milyen megoldások léteznek?

A mindennapi életre szolgáló helyiségek, nappali, hálószoba, konyha vagy éppen a fürdőszoba rendeltetésszerű használata közben viszont hang keletkezik. Hiába vagyunk csendesek és óvatosak, elkerülhetetlen, hogy zajt halljunk. Általánosságban ez nem is lenne probléma, de az egészségre ártalmas zajtól meg kell védenünk magunkat és a családtagjainkat.

A zajvédelem szempontjából a falak megfelelő kialakítása az elsődleges, hiszen ezzel sokat tehetünk a kényelmünkért és a nyugalmunkért.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogy milyen hanggátló falrendszerek léteznek, milyen megoldásokkal szabadulhatunk meg a külső zajoktól.

A lég- és a testhangok

A beszéd, a zene, a természet által életre keltett különféle hangok, valamint az utcai és a közlekedési zaj, a fűtés és a gépek nagy része léghangnak számít. Ilyennek nevezzük a levegőrezgés alakjában terjedő hangokat, ha viszont a zaj szilárd testben terjed tovább, akkor ott testhangról beszélhetünk.

A külső léghangok a falon keresztül jutnak be a házba, amit kétféle módon tehetnek meg. Az egyik a diafragmahatás, amikor a fal pórusain keresztül jut a helyiségbe. A másik pedig a fal anyagán keresztül történő átvezetés. Előbbit szokták hangátvitelnek is hívni, ami hosszanti és hajlítási rezgések formájában zajlik le. Amennyiben vastag falról van szó, ott a hang nehezebben terjed, a vékony válaszfalaknál viszont már más a helyzet. Ide tartoznak az MgO SIP panelekből épült ingatlanok, ahol bizony számolni kellene a külső hangokkal, ha nem úgy alkották volna meg őket, hogy alapból hanggátlóak legyenek.

A hangszigetelés kérdése

Alapesetben az ember bizonyos hangokat elvisel, nem okoz gondot számunkra egy-egy autó elhaladása az utcán, esetleg a hétvégi fűnyíró használata, vagy a gyereksírás. Egy idő után azonban kellemetlen lehet a túl sok zaj, így érdemes már az építkezés, átalakítás során hangszigetelésre gondolni.

A szilárd testek hangvezetése útján terjedő zajokat meg kell szüntetni. A legjobb olyan rugalmas építőanyag, amely belefér az adott szerkezetbe, így nem kell utólag hangszigeteléssel foglalkozni, hiszen már az építkezés során gondoskodtunk róla. A hanggátlás és a hangszigetelés nem ugyanaz, ugyanis egymást kiegészítő fogalmakról van szó. Ezek külön-külön nem képesek megvédeni a házat a külső zajoktól, együttesen azonban elkerülhetjük velük a kellemetlen hanghatásokat.

Milyen hanggátló anyagok léteznek?

Először is ott vannak a szilárd hanggátló anyagok, amelyekkel szemben a fő követelmény a hajlíthatóság és a kis fajsúly. Ezek együttesen kis akusztikus keménységet hoznak létre. Másodszor pedig léteznek likacsos anyagok, amik bár úgy tűnhet, hogy nem rendelkeznek megfelelő hanggátló képességgel, jól kivitelezve remek megoldást nyújtanak. Hangszigetelési, hanggátlási célra megfelel a szőrnemez, a különféle növényi rostokból sajtolt lemezek, illetve persze a parafa is. Főleg akkor érdemes ezeket választani, ha ezeket az anyagokat rideg rétegek közé iktatjuk be és úgy használjuk fel őket.

Ami viszont a rideg anyagokat illeti, alapvetően rossz hanggátló képességük van. Zajvédelem kapcsán maximum a tulajdonságuk miatt lehetnek hasznosak, hiszen a határfelületükről a hangenergia egy nagyobb része képes visszaverődni. Hanggátlás szempontjából tehát nem elegendő egy vastag hangnyelő anyag, hiszen az egyes faltípusokhoz, különféle megoldást kell alkalmazni.

A hanggátló falrendszerek legfőbb előnyei

A hanggátló falak és panelek célja tehát a zajcsökkentés, valamint az akusztikai komfort javítása és a környezeti zajok lakásba jutásának megakadályozása. Fő előnye, hogy csökkenti és blokkolja a külső zajokat, mint a közúti forgalom, a szomszéd zaja, vagy egyéb kint létrejött hang. Ez lehetővé teszi a család számára a csendes és a zavartalan környezet kialakítását az ingatlanon belül.

További érv a hanggátló falrendszerek mellett, hogy ezek segíthetnek javítani a belső akusztikát, ezáltal a beszéd vagy a zene jobban hallható lesz az egyes helyiségekben. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha otthoni szórakoztató szobát, stúdiót akarunk kialakítani magunknak.

Emellett segíthetnek megőrizni a magánéletet, hiszen megakadályozzák a külső zajok beférkőzését a belső terekbe, de ugyanez igaz fordítva is. Ennek köszönhetően a szomszéd sem fogja hallani, hogy mit beszélünk egymással, mit néznek a gyerekek a tévében, vagy azt, hogy milyen zenét hallgatunk. A hanggátlás további előnyei közé tartozik, hogy egy adott helyiségben védett és csendes környezetet teremthetünk magunknak.

Sokan nem gondolnak bele, de a hanggátló falrendszer kialakításának egészségügyi előnyei is vannak. A csendes otthon ugyanis hozzájárul a stressz csökkentéséhez, ezáltal a mentális jóléthez. Ez főleg akkor fontos, ha nehezen alszunk, nem tudunk megfelelően pihenni, gyermekünk van, akinek szintén alvásra van szüksége.

Nem utolsó sorban a modern hanggátló falrendszerek könnyen telepíthetőek és testreszabhatóak, ennek köszönhetően minden igényt ki tudnak elégíteni. Bármilyen területen alkalmazhatóak, könnyen karban lehet őket tartani, ráadásul hosszú élettartammal rendelkeznek.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is