3 tipp, amivel már tervezéskor csökkenthetjük a családi ház árát

Építkezés előtt gyakran felmerül a kérdés, hogy mik azok a dolgok, amelyek a legnagyobb hatással vannak a ház árára, mi befolyásolja a költségek nagyságát? Ennek kapcsán nem mindegy sem az építőanyag típusa, sem az alapozás vastagsága, sem a fűtési rendszer fajtája. Számtalan apróság és nagyobb volumenű részlet van hatással az építkezés végső árára.

Ebben a cikkben olyan tippeket osztunk meg, amelyekkel már a tervezés megkezdésekor csökkenthetjük a költségeket.

A tervek típusa

A legtöbben úgy gondolkodnak, hogy bekérnek pár ajánlatot, majd a legkedvezőbben elfogadják. Pedig ez nem feltétlenül jelent olcsóbb kivitelezést. Sőt! Bár az igaz, hogy a kiadásokból így bőven le lehet faragni, de végül kiderül, hogy a tervek közel sem úgy készültek el, hogy az építkezés jóval többe kerül, mintha egy valóban hozzáértőre bíztuk volna a feladatot.

Először tehát egy profi tervezőre van szükség, akivel ha megosztjuk az igényeinket és a vágyainkat, akkor úgy alkotja meg az otthonunkat, hogy az nemcsak költséghatékonyan épül fel, de ugyanilyen olcsón fenn is lehet azt tartani.

Vegyünk például egy D-DNy-i tájolású ingatlant, amelynek az energiaigénye kisebb, mint egy É-i vagy egy K-i tájolású épületé. Nemcsak a fenntartás lesz olcsóbb, de a gépészet kapcsán sincs szükség nagyobb eszközökre.

Amikor ajánlatot kérünk, mindenképpen adjuk meg a költségkeretet, hiszen hiába kapunk egy varázslatos tervet, ha annak kivitelezése köszönőviszonyban sincsen a család anyagi lehetőségeivel. Ez a tervezőnek plusz munka, nekünk pedig plusz pénz.

Olyan eredménynek kell megszületnie, aminek a költségeit bőven fedezni tudjuk. Számítani kell ugyanis az esetleges hibákra és áremelkedésekre. Sose mondjunk tehát olyan összeget, ami a teljes vagyonunkat lefedi.

Alapozáson való spórolás?

A legolcsóbb és persze a leggyorsabb alapozási megoldás a talajcsavarozás, ami remek választás könnyűszerkezetes, valamint a hagyományos, például tégla ingatlanok esetében egyaránt. Mivel azonban a talajminőség, valamint a paramétere nem azonosak, így a költségek sem lesznek ugyanakkorák.

Ezzel szemben a klasszikus vasalt betonos alapozás sokszor akár 30%-kal is többe kerülhet, ráadásul jóval lassabban készül el. Éppen ezért kell már a tervezés során eldönteni, hogy melyik a legjobb megoldás. Ehhez mindenképpen kérjük ki egy statikus véleményét, hogy ő milyen lehetőségeket lát az adott ingatlan alapozása kapcsán.

A szerkezet típusa

Itt ugye szóba jöhet a tégla, illetve a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő könnyűszerkezetes megoldás. A szerkezet ugyanis nagyban befolyásolja a végső árat, bár az sem feltétlenül igaz, hogy itt sokat lehetne spórolni, bár egy könnyűszerkezetes ingatlan szigetelése sokszor jóval hatékonyabb.

Ehhez azonban nem árt tudni, hogy egy ilyen otthon közel annyiba kerül, mintha téglából építkeznénk. Jellemzően azonban 5-7 százalék eltérés van a falszerkezetek között, tehát egy nagyobb lakás esetében ez akár 4-5 millió forintot is jelenthet. Sok kicsi sokra megy. Nem igaz?

A legolcsóbb fal- és födémszerkezetek között van a SIP panel, a fa-, majd az acélvázas könnyűszerkezetes házak. Hozzá kell tenni, hogy bár az anyag tekintetében nem biztos, hogy nagy lesz az árkülönbség, a munkadíj jóval kevesebb, hiszen ez a típus gyorsabban felépül, nem keletkezik annyi törmelék, így azokat nem kell elszállítani, ami már önmagában is több milliós megtakarítást jelenthet.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is