Függöny vagy redőny. Mikor és melyiket érdemes használni?

Az éjszakai alváshoz, valamint a privát szféra megóvásához sötétítésre van szükség. Amellett, hogy ezzel távol tarthatjuk a kíváncsi szomszédok és a járdán közlekedőket, segít abban, hogy nyugodtan tudjuk pihenni az éjszaka folyamán.

Nincs is annál rosszabb, amikor a reggeli fények megzavarnak bennünket, holott lenne még időnk aludni egy keveset. Éppen ezért nem árt időben gondoskodni az otthonunk sötétítéséről. Új építésű házak esetén bőven akad lehetőség redőnyt felszereltetni, de jó választás lehet egy mutatós függöny, amely még öltözteti is az otthonunkat.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy függönyt vagy redőnyt érdemes használni.

Előnyök és hátrányok: mikor éri meg a redőnyt választani?

A fejlett technikának köszönhetően számtalan sötétítési lehetőségünk van, így nem egyszerű megtalálni azt a megoldást, amely ideális választás az otthonunkban. A redőny a mai napig az egyik legnépszerűbb opció, tökéletesen sötétít, emellett igen tartós. Hozzá kell tenni, hogy a redőny nagyobb kiadást jelent, mint például egy függöny. Probléma esetén pedig nem olyan egyszerű megszerelni, sokszor szakember segítségére van szükség.

Hosszabb távon azonban sokkal hasznosabb, hiszen ennek használatával akár vaksötétséget is teremthetünk, ráadásul nyáron is jól jöhet, ha nem húzzuk fel teljesen napközben, így ugyanis könnyebben kint tarthatjuk a meleg levegőt.

Mikor érdemes függönyt használni?

Ahogy régen, úgy ma is a függönyök a legelterjedtebb megoldások, nem véletlen. A számtalan színben, mintával kapható anyagok sokat jelentenek az esztétika szempontjából. Emellett jóval olcsóbbak, jobban kombinálhatóak, cserélhetőek, tisztíthatóak, így kedvünkre választhatjuk ki, hogy milyenre van szükségünk. Amennyiben elhasználódnak, egyszerűen másikat kell feltenni és a probléma meg is van oldva.

A függönyök biztosítják, hogy az otthonunkban megfelelő sötétség uralkodjon, elkerülhetjük velük a külső fényeket, azonban élvezhetjük az áteresztett napsugarakat. Ezáltal igazán varázslatos hangulatot teremthetünk az otthonunkban. Egy vastag sötétítő függöny pedig éjszakára is remek megoldást jelenthet. Hozzá kell tenni, hogy kevésbé tartós megoldás, mint a redőny, így sokszor szorul cserére és mosásra.

Mikor és melyiket érdemes választani?

Amennyiben nem sikerül döntést hozni, hogy melyik lenne a jobb megoldás, vegyünk figyelembe néhány szempontot. Az egyik, hogy a redőny telepítéséhez szakemberre lesz szükség, amely jóval nagyobb költséget jelenthet. A rendelkezésre álló összeg tehát meghatározhatja azt, hogy végül mit választunk.

Nem mindegy az sem, hogy milyen helyiségről van szó. Egyes szobák fekvése nagyban befolyásolhatja a döntést, hiszen a beáradó fény mennyisége sokszor akkora, hogy kizárólag a redőny oldhatja meg a problémát. Egy fürdőbe, kamrába, de még a konyhában sem feltétlenül szükséges redőnyt szereltetni, hálószobába és nappaliba azonban lehet, hogy praktikusabb megoldást jelenthet.

Amellett, hogy itt pihenünk, olvasunk és tévézünk, gondoskodnunk kell az éjszakai alvás minőségéről. Ha tehát a tartósság és a fény teljes kizárása a cél, akkor a redőny jobb opció. Egy hangulatos otthon azonban sokszor csak egy mutatós függönnyel alakítható ki.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is