A fenntartható lakberendezés alapjai

A fenntarthatóság és a környezettudatosság nem csak divatos szavak, hiszen ma már a lakberendezésben is jelen vannak. A mostani trendekbe remekül passzolnak, ráadásul tényleges és valós tartalom van mögöttük, hiszen a bolygó védelme fontos és nem elhanyagolható szempont még az otthonunk belső terének kialakítása során sem.

A műanyagmentes és felhalmozó életmód senki számára nem előnyös, hiszen egy túl sok tárgyat tartalmazó környezet egyáltalán nem egészséges.

Ebben a cikkben a fenntartható lakberendezés alapjairól esik néhány szó.

Legyünk minimalisták!

Nem kell túlgondolni, hiszen nyugodtan kerülhet a konyhapultra pár berendezés és virág, viszont törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebb felesleges dolgot halmozzuk fel magunk körül. A fenntartható lakberendezés első lépése, hogy mértékletesek vagyunk, felejtsük el a porfogókat, a 20. párnahuzatot és a 4. vázát.

Mielőtt újabb dekorációs tárgyat veszünk meg, gondoljuk át, hogy az tényleg megéri-e az árát, hasznát vesszük-e, nemcsak egy-egy alkalommal kerül majd előtérbe. Sokkal letisztultabb lesz az otthonunk, ha sikerül mindent kiiktatni, aminek semmi hasznát nem vesszük. Csak olyan dolgok maradjanak meg, amiknek értékük van, esetleg nagymamától, szülőktől kaptuk őket, amik sokat jelentenek a számunkra.

Jó megoldás a másodkézből vásárolt dekorációs termékek és DIY apróságok. Szerencsére egyre többen kapják fel a fejüket a használt dolgokra, éppen ezért nyílik egyre több olyan üzlet, ahol másodkézből származó termékeket árulnak. Legyen szó textilekről, bútorokról vagy éppen dekorációs kellékekről. Érdemes továbbá ellátogatni a közeli bolhapiacokra, ahol szintén számos apróságra lelhetünk, amiknek nagy hasznát vehetjük otthon. Leheljünk új életet a régi bútorokba, csiszoljuk le őket, fessük vagy tapétázzuk le azokat, hogy új köntösbe bújhassanak.

Új trendek? Vásároljunk hazai alkotóktól!

Fontos megemlíteni, hogy nincs azzal semmi gond, ha valaki szereti követni a divatot és a friss lakberendezési trendeket. Ilyenkor azért nem árt előre tájékozódni, utánajárni annak, honnan származnak az adott berendezési tárgyak, hogyan kerülnek az országba és kik készítik őket. Itt is a legjobb, ha újrahasznosított alapanyagból készült termékeket keresünk, amik ellenőrzötten fenntartható forrásból származnak és természetes megoldásokkal készültek.

Nincs is jobb, mint a hazai alkotókat támogatni. Mindegy, hogy bútorra, vagy dekorra, esetleg egyéb kiegészítőre van szükségünk, keressünk fel magyar boltokat. Aki szereti a gondosan válogatott, másodkézből származó termékeket, annak számos lehetősége van ilyen üzletekben kutatni. Ezeket főleg Budapesten találhatjuk meg, de nem ritka, hogy a Balaton környékén, esetleg az Alföldön. Emellett az interneten is kereshetünk, hiszen számos kisvállalkozó van, aki különféle termékeket és dekorációs elemeket készít az érdeklődők számára. Ezek garantáltan egyediek lesznek és feldobhatjuk vele az otthonunkat.

Az életterünk akkor lesz igazán otthonos, ha a fenntarthatóság jegyében rendezzük azt be. Nem kell mindent egyszerre megvenni, hiszen tudatosan építkezve, gondosan összeválogatott darabokból sokkal időtállóbb és trendibb lesz a belső tér.

Megosztás

Új tartalmaink

Ajánlott tartalmaink

Megnézem a többit is